Spoedsituatie, bel 071 36 177 77
Spoedsituatie, bel 071 36 177 77

Controles

In de zwangerschap kom je meerdere keren op controle.

Het eerste gesprek, de intake, vindt plaats rond 8 weken. Daarna kijken we wat voor jou de beste begeleiding is; bij ons, bij de gynaecoloog of een combinatie van beide. We gebruiken bij ons in de praktijk, net als in de rest van de regio, het basiszorgpad.

Verloskundigenpraktijk Noordwijk Noordwijkerhout

Basiszorgpad

Het Basiszorgpad Zwangerschap geeft aan welke stappen er worden doorlopen vanaf de eerste termijnecho tot aan de bevalling. Het geeft een overzicht van alle standaard afspraken, onderzoeken en voorlichtingsbijeenkomsten. Dit basiszorgpad is bepaald en gemaakt door het VSV (Verloskundig Samenwerkingsverband), bestaande uit onder andere verloskundigen, gynaecologen en kraamzorg in Leiden, waar onze praktijk deel van uit maakt.

Het Basiszorgpad Zwangerschap is er voor alle zwangeren in de regio. Het kan voorkomen dat het (medisch gezien) noodzakelijk is om het Basiszorgpad aan te passen en bijvoorbeeld extra echo’s of andere onderzoeken toe te voegen. Je wordt hier altijd over geïnformeerd en aanpassingen vinden alleen in overleg met jou plaats. 

Heb je behoefte aan meer controles of extra controles dan kunnen we dit in overleg met jou altijd aanpassen.

Naast de controles bij de verloskundige of gynaecoloog, bestaat het Basiszorgpad ook uit de echo-onderzoeken, de Geboortemail en biedt het 4 voorlichtingsbijeenkomsten. De Geboortemail is een wekelijkse mail met relevante informatie over de zwangerschap en gemaakt door en voor deze regio. Je kunt je aanmelden via Geboortemail. We raden je, zeker als het om je 1e zwangerschap gaat, sterk aan om hier gebruik van te maken want als je beter geïnformeerd bent kun je betere keuzes maken. Meer informatie over de voorlichting kun je vinden bij Voorlichting

Het basiszorgpad ziet er als volgt uit:
 

8- 9 weken:   Intake (45 min)
9-11 weken:   Termijnecho
11 weken:   Counseling (30 min)
Vanaf 11 weken:   NIPT indien gewenst
13-14 weken:   13-weken echo indien gewenst
16-18 weken:   Controle (30 min)
20 weken:   20-weken echo indien gewenst
24 weken:   Voorlichtingsbijeenkomst: Ouderschap en hechting
25 weken:   Controle (15 min)
28 weken:   Voorlichtingsbijeenkomst: Pijnbeleving en filmpje rondleiding GHL
30 weken:   Controle (15 min)
32 weken:   Voorlichtingsbijeenkomst: De bevalling en kraamtijd
33 weken:   Controle (30 min)
34 weken:   Voorlichtingsbijeenkomst: Voeding voor de pasgeborene
36 weken:   Controle (15 min)
38 weken:   Controle (15 min)
40 weken:   Controle (15 min)
41 weken   Controle (15 min)

 

  • Bij elke controle meten we jouw bloeddruk, voelen we naar de groei van de buik en luisteren we naar het hartje van de baby. Daarnaast willen we graag weten hoe het met jou/ jullie gaat en geven we waar en wanneer nodig informatie over verschillende onderwerpen. Je hoort van ons wat je moet regelen. En natuurlijk is er ruimte voor vragen.
  • TIP Schrijf je vragen op!
  • Vind je de tijd tussen de controles te lang of wil een keer extra langskomen om het hartje te luisteren? Bel/mail gerust om een extra afspraak in te plannen.
  • Ook ons advies is om je tijdens de zwangerschap te laten vaccineren. Meer informatie over corona vaccinatie vind je hier: Zwanger? Wel of geen prik tegen corona?

Hartjesspreekuur

Ben je meer dan 13 weken zwanger? Dan mag je altijd extra komen om het hartje te luisteren. Alleen, met je partner en/of kind(eren) of misschien een ander familielid of wie je dan ook mee wil nemen om even het hartje te horen. Dit wordt gedaan door onze assistente Patricia. Je kan telefonisch of per mail met haar een afspraak inplannen op de ochtenden dat ze aan het werk is.

Echo en verdere controles

Na de eerste controle krijg je, indien nodig, een echo om de uitgerekende datum vast te stellen. Ben je zwanger door IUI, ICSI of IVF, dan wordt de uitgerekende datum berekend op basis van de inseminatiedatum. Meer informatie over de echo's vind je onder Echo en Prenatale screening.

Ben je zwanger?

Wij begeleiden je van begin tot eind

Schrijf je hier in