Bijna iedere zwangere krijgt een termijnecho aangeboden. Daarnaast kunnen alle zwangeren gebruik maken van de prenatale screening: screening naar aangeboren afwijkingen bij het kind. Onder de prenatale screening vallen de NIPT, de 13-weken echo en de 20-weken echo. Aan de NIPT zitten kosten verbonden, de overige echo's worden volledig vergoed door de verzekering. 

Termijnecho

Een termijnecho laten we meestal tussen de negen en twaalf weken van de zwangerschap maken. De echo bepaalt de duur van de zwangerschap en de uitgerekende datum. De echoscopiste kijkt ook of de zwangerschap intact is,  het hartje klopt, het op de juiste plaats zit en het om een eenling- of meerlingzwangerschap gaat. Heel soms zijn er afwijkingen te zien bij het kindje. De termijnecho vindt meestal plaats na je eerste bezoek aan ons. 

Overige echo’s
Als het nodig is, dan laten we later in de zwangerschap ook nog een of meerdere echo’s maken. Dit doen we in de volgende gevallen:

  • als we vinden dat de groei voor- of achterloopt en we denken dat de baby te groot of te klein is
  • bij twijfel over de ligging rond 35-36 weken zwangerschap
  • als bij de echo in de 20ste week de placenta (deels) voor de uitgang van de baarmoeder ligt
  • als een vorig kind erg groot of klein was

Je krijgt van ons altijd te horen of het nodig is om een echo te laten maken en om welke reden. Ook krijg je een verwijsbrief mee. Op dit moment laten we in onze regio (nog) niet standaard een dertigweken of derde-trimester-echo maken. Het is nog niet duidelijk wat de toegevoegde waarde is van deze echo en wanneer je deze zou moeten laten maken. Daarom wachten we eerst onderzoek af.

NIPT 

NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test en bestaat uit een bloedonderzoek bij moeder waarin wordt gekeken naar Down-, Edwards- en Patausyndroom. In het bloed van de zwangere zit namelijk ook een beetje erfelijk materiaal (DNA) van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als van het kind. Op deze manier kan er onderzocht worden of het kindje down, edwards, of patausyndroom heeft. 

Soms worden er in het laboratorium andere chromosoomafwijkingen gevonden bij het kind, in de placenta of, heel zeldzaam, bij moeder zelf. Dit heten nevenbevindingen. Je kunt er voor kiezen of je dit wel of niet wilt weten. 

De bloedafname voor de NIPT test kan alleen gedaan worden in het laboratorium van het LUMC. 

Meer informatie over de NIPT test  vind je op de speciale website van het RIVM: PNS 

 

13- weken echo

Vanaf 1 september 2021 krijg je als zwangere de 13-weken echo aangeboden, ook wel de eerste trimester SEO genoemd. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zichtbaar op de echo. Deze echo wordt gemaakt tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. Je kan alleen kiezen voor de 13-weken echo als je meedoet aan de IMITAS studie, waarbij onderzocht wordt wat de voor- en nadelen zijn van de 13- weken echo. 

Meer informatie over de 13 weken echo vind je op de website van het RIVM: PNS

 

Echo in de 20ste week (SEO): 

Uitgebreider onderzoek naar bepaalde lichamelijke afwijkingen van de baby kan via de echo in de 20ste week, ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Dit onderzoek vindt doorgaans plaats tussen 19 en 23 weken zwangerschap. 

Meer informatie kun je vinden op de website over prenatale screening

Locaties echo

Afhankelijk van de reden voor de echo, laten we deze op de praktijk, bij het echocentrum of in een ziekenhuis maken. Elke donderdag en vrijdag worden op onze praktijk medische en pretecho's gemaakt door Echocentrum De Linde. Uitzondering hierop is de 20-weken echo, die wordt gemaakt bij Verloskundig Centrum De Poort. 

Echocentrum de Poort 
Poortgebouw Zuid, begane grond
Rijnsburgerweg 10
2333 AA Leiden

of op locatie:

VerloskundigenpraktijkNoordwijk-Noordwijkerhout

Westeinde 94

2211XS Noordwijk

 

Alrijne locatie Leiden 
Houtlaan 55
2334 CK Leiden

LUMC
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Verloskundigenpraktijk Noordwijk & Noordwijkerhout

Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout
Telefoon: 071-3617777
info@verloskundigen-noordwijk.nl

Meer informatie, wij helpen je graag verder!
Neem contact met ons op Schrijf je in