Als je zwanger bent dan zijn er verschillende onderzoeken mogelijk. Sommige min of meer standaard, andere afhankelijk van de wensen van jou en je (eventuele) partner. Bij de intake en het counselingsgesprek kijken we wat voor jou/ jullie gewenst is.

Bijna iedere zwangere krijgt een termijnecho aangeboden en daarnaast heb je als zwangere en (eventuele) partner de mogelijkheid om onderzoek te laten doen naar aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind: de prenatale screening. Onder de prenatale screening vallen de NIPT, de 13-weken echo en de 20-weken echo.

Andere echo’s en onderzoeken worden gedaan een aangeboden wanneer dat nodig is.

Hieronder vind je de meest voorkomende echo’s die mogelijk zijn. Alleen de termijnecho wordt dus standaard aangeboden

Vitaliteitsecho ( ook wel vroege echo genoemd)

De vitaliteitsecho is een echo vroeg in de zwangerschap, tussen de 6 en 8 weken, om te kijken of er sprake is van een intacte zwangerschap. Er wordt gekeken of er een kloppend hartje te zien is, de zwangerschap op de goede plaats zit en of er sprake is van een of meer kinderen. Het is nog te vroeg om een precieze termijn te bepalen en helaas zegt een goede uitslag niks over het verdere verloop van de zwangerschap. Deze echo wordt alleen op indicatie aangeboden en vergoed. Soms kom je hier vanwege je voorgeschiedenis voor in aanmerking, bijvoorbeeld als je eerder een miskraam hebt gehad.

Termijnecho

Een termijnecho is een echo waarbij de precieze duur (termijn) van de zwangerschap wordt bepaald en uitgerekende datum wordt  vastgesteld.  Een termijnecho kan het beste gemaakt worden tussen de negen en twaalf weken van de zwangerschap. De echoscopiste kijkt of de zwangerschap intact is,  het hartje klopt, de zwangerschap op de juiste plaats zit en of het om een eenling- of meerlingzwangerschap gaat. Heel soms zijn er afwijkingen te zien bij het kindje. De termijnecho vindt meestal plaats na je eerste bezoek aan ons. 

Groeiecho

Een groeiecho is een echo, doorgaans in het tweede en/of derde trimester, waarbij de groei van het kindje wordt opgemeten. Deze wordt alleen gedaan op indicatie. Regelmatig is al aan het begin van de zwangerschap bekend of hier een reden voor is, zoals wanneer je een eerder te groot of te klein kindje hebt gehad of bij een BMI boven de 30. Maar het kan ook zijn dat we tijdens een controle vinden dat de groei voor- of achterloopt en we daarom een echo inplannen.

Placentalocalisatie

Deze echo wordt rond 32 weken gedaan als bij de 20-weken echo blijkt dat de placenta over of vlakbij de baarmoedermond ligt. 

Echo ligging

Bij de liggingsecho wordt gekeken naar de ligging van het kind; ligt het hoofdje boven of beneden in de buik. Deze wordt altijd pas na 35 weken gedaan omdat het kindje voor die tijd nog voldoende ruimte heeft om te draaien.

Locatie echo

Alle medische echo's, met uitzondering van de 13- en 20 weken echo, worden bij ons op de praktijk gemaakt door een echoscopiste van Echocentrum de Linde. Je kunt een afspraak maken door te bellen (071-3617777 keuze 2) of mailen met onze assistente.

Als je een afspraak hebt kun je gewoon in onze wachtkamer plaatsnemen.

Verloskundigenpraktijk Noordwijk & Noordwijkerhout

Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout
Telefoon: 071-3617777
info@verloskundigen-noordwijk.nl

Meer informatie, wij helpen je graag verder!
Neem contact met ons op Schrijf je in