Bijna iedere zwangere krijgt een termijnecho aangeboden. Daarnaast kunnen alle zwangeren gebruik maken van de prenatale screening: screening naar aangeboren afwijkingen bij het kind. Onder de prenatale screening vallen de combinatietest, de NIPT en de 20-weken echo. Aan de combinatietest en NIPT zitten kosten verbonden, de overige echo's worden volledig vergoed door de verzekering. 

Termijnecho

Een termijnecho laten we meestal tussen de tien en twaalf weken van de zwangerschap maken. De echo bepaalt de duur van de zwangerschap en de uitgerekende datum. De echoscopiste kijkt ook of de zwangerschap intact is,  het hartje klopt, het op de juiste plaats zit en het om een eenling- of meerlingzwangerschap gaat. Heel soms zijn er afwijkingen te zien bij het kindje. De termijnecho vindt meestal plaats na je eerste bezoek aan ons. 

Overige echo’s
Als het nodig is, dan laten we later in de zwangerschap ook nog een of meerdere echo’s maken. Dit doen we in de volgende gevallen:

  • als we vinden dat de groei voor- of achterloopt en we denken dat de baby te groot of te klein is
  • bij twijfel over de ligging rond 35-36 weken zwangerschap
  • als bij de echo in de 20ste week de placenta (deels) voor de uitgang van de baarmoeder ligt
  • als een vorig kind erg groot of klein was

Je krijgt van ons altijd te horen of het nodig is om een echo te laten maken en om welke reden. Ook krijg je een verwijsbrief mee. Op dit moment laten we in onze regio (nog) niet standaard een dertigweken of derde-trimester-echo maken. Het is nog niet duidelijk wat de toegevoegde waarde is van deze echo en wanneer je deze zou moeten laten maken. Daarom wachten we eerst onderzoek af.

Combinatietest

De combinatietest is een onderzoek dat een kansberekening maakt voor drie chromosoomafwijkingen : Down syndroom het Edwardssyndroom en het Patausyndroom. De test bestaat uit een combinatie van twee onderzoeken:

  • een bloedonderzoek bij de zwangere, tussen 9 en 14 weken zwangerschap
  • een nekplooi meting via een echo die gemaakt wordt tussen 11 en 14 weken zwangerschap.

De gecombineerde uitslagen van bloedtest en nekplooi meting, mét nog andere factoren als de leeftijd van de moeder en de precieze duur van de zwangerschap, bepalen hoe groot de kans is op een kind met Downsyndroom, Edwardssyndroom of Patausyndroom.

NIPT 

NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test en bestaat uit een bloedonderzoek bij moeder waarin wordt gekeken naar Down-, Edwards- en Patausyndroom. In het bloed van de zwangere zit namelijk ook een beetje erfelijk materiaal (DNA) van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als van het kind. Op deze manier kan er onderzocht worden of het kindje down, edwards, of patausyndroom heeft. 

Soms worden er in het laboratorium andere chromosoomafwijkingen gevonden bij het kind, in de placenta of, heel zeldzaam, bij moeder zelf. Dit heten nevenbevindingen. Je kunt er voor kiezen of je dit wel of niet wilt weten. 

De bloedafname voor de NIPT test kan alleen gedaan worden in het laboratorium van het LUMC. 

Echo in de 20ste week

Onderzoek naar bepaalde lichamelijke afwijkingen van de baby kan via de echo in de 20ste week, ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Dit onderzoek vindt doorgaans plaats tussen 19 en 23 weken zwangerschap. 

Meer informatie kun je vinden op de website over prenatale screening

Keuzehulp

De keuzehulp geeft informatie over:

  • Downsyndroom (wat is Downsyndroom en hoe groot is de kans op een kind met Downsyndroom, op basis van jouw leeftijd?)
  • Prenatale screening (wat is prenatale screening en wat zijn de voordelen en nadelen?)
  • Andere websites met informatie over Downsyndroom en prenataal onderzoek.

De keuzehulp helpt bij het maken van je keuze. Het geeft onderwerpen om over na te denken en inzicht in hoe anderen denken. Je leest verhalen van andere vrouwen over het maken van hun keuze. Zo kun je jouw argumenten vóór en tegen prenatale screening op een rij zetten.

Je vindt de keuzehulp hier.

Locaties echo

Afhankelijk van de reden voor de echo, laten we deze via het echocentrum of in een ziekenhuis maken. Meestal vinden de echo’s plaats via Echocentrum de Poort in Leiden. Zij maken sinds november 2018 ook wekelijks bij ons op de praktijk echo's op iedere donderdagochtend. Geef bij het maken van de afspraak aan dat je bij onze praktijk onder controle bent dan kan de assistente daar rekening mee houden bij het inplannen van de afspraak

Echocentrum de Poort 
Poortgebouw Zuid, begane grond
Rijnsburgerweg 10
2333 AA Leiden

of op locatie:

VerloskundigenpraktijkNoordwijk-Noordwijkerhout

Westeinde 94

2211XS Noordwijk

 

Alrijne locatie Leiden 
Houtlaan 55
2334 CK Leiden

LUMC
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Verloskundigenpraktijk Noordwijk & Noordwijkerhout

Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout
Telefoon: 071-3617777
info@verloskundigen-noordwijk.nl

Meer informatie, wij helpen je graag verder!
Neem contact met ons op Schrijf je in