Spoedsituatie, bel 071 36 177 77
Spoedsituatie, bel 071 36 177 77

Prenatale screening

Onderzoek naar aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind.

Het gaat hierbij om chromosoom- en lichamelijke afwijkingen. Er worden, indien gewenst, 3 onderzoeken aangeboden;

  • de NIPT
  • de 13-weken echo
  • de 20-weken echo

Het is volledig aan jou en je partner of jij/ jullie hier gebruik van willen maken. Het is hierbij vooral belangrijk dat jij/ jullie bedenken waarom je eventueel wil testen: wat zou de uitslag voor jou/jullie betekenen en wat voor consequenties zou dat hebben? Vind je het moeilijk om een keuze te maken? Dan kun je gebruik maken van de keuzehulp.

NIPT

NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test en bestaat uit een bloedonderzoek bij moeder waarin wordt gekeken naar Down-, Edwards- en Patausyndroom. In het bloed van de zwangere zit namelijk ook een beetje erfelijk materiaal (DNA) van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als van het kind. Op deze manier kan er onderzocht worden of het kindje een van die afwijkingen heeft.

Soms worden er in het laboratorium andere chromosoomafwijkingen gevonden bij het kind, in de placenta of, heel zeldzaam, bij moeder zelf. Dit heten nevenbevindingen. Je kunt er voor kiezen of je dit wel of niet wilt weten.  De bloedafname voor de NIPT test kan alleen gedaan worden in het laboratorium van het LUMC en er zit een eigen bijdrage aan van €175,-. Meer informatie over de NIPT test en  vind je op de speciale website van het RIVM: PNS-NIPT.

13-weken echo

Sinds 1 september 2021 krijg je als zwangere de 13-weken echo aangeboden, ook wel de eerste trimester SEO genoemd. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zichtbaar op de echo. Deze echo wordt gemaakt tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. Je kan alleen kiezen voor de 13-weken echo als je meedoet aan de IMITAS studie, waarbij onderzocht wordt wat de voor- en nadelen zijn van de 13- weken echo. Als er afwijkingen worden gevonden, dan word je doorverwezen naar het LUMC voor verder onderzoek.

De 13-weken echo wordt volledig vergoed. Meer informatie over de 13 weken echo vind je op de website van het RIVM: PNS - 13 weken echo.

20 weken echo ( SEO)

Uitgebreider onderzoek naar bepaalde lichamelijke afwijkingen van de baby kan via de echo in de 20ste week, ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Bij (het vermoeden op) afwijkingen word je doorverwezen naar het LUMC of moet je na een aantal weken nog een keer terugkomen. De 20-weken echo vindt doorgaans plaats tussen 19 en 23 weken zwangerschap en wordt volledig vergoed door de verzekering. Meer informatie over de 20 weken echo kun je vinden op de website over 20 weken echo

Locaties echo

Afhankelijk van de reden voor de echo, laten we deze op de praktijk, bij het echocentrum of in een ziekenhuis maken. Elke week worden op onze praktijk medische en pretecho's gemaakt door Echopraktijk De Linde. Uitzondering hierop zijn de 13 en 20-weken echo, die worden gemaakt bij Verloskundig Centrum De Poort of op een andere locatie van Echopraktijk de Linde. In sommige gevallen wordt de echo gemaakt in het LUMC. 

Echocentrum de Poort 
Poortgebouw Zuid, begane grond
Rijnsburgerweg 10
2333 AA Leiden
Afspraak maken

Echopraktijk de Linde
Locatie Rijnsburg of Leiderdorp
Afspraak maken

LUMC
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Polikliniek verloskunde B3 – route 36
071-5260900 optie 9

Ben je zwanger?

Schrijf je in en wij begeleiden je van begin tot eind

Schrijf je hier in