Spoedsituatie, bel 071 36 177 77
Spoedsituatie, bel 071 36 177 77

Rondom de bevalling

Pijnstilling

Iedere vrouw ervaart het anders, maar een bevalling doet pijn. Daar kunnen we helaas niets aan veranderen. Wel zijn er een heleboel manieren om met de pijn om te gaan, sommige kun je gewoon thuis toepassen. Andere vormen van pijnstilling met medicatie zijn in het ziekenhuis mogelijk. In de voorlichtingsfilm over Pijnbeleving wordt hier uitleg over gegeven

Stuitligging

Als je kindje tijdens de zwangerschap met het hoofdje naar boven ligt in plaats van naar beneden, dan is er sprake van een stuitligging.

Op de site van deverloskundige.nl vind je informatie over:

Twee weken over tijd

De gemiddelde zwangerschapsduur is 40 weken (280 dagen). In het begin van je zwangerschap bepalen we aan de hand van de termijnecho de uitgerekende datum, de dag waarop je 40 weken zwanger bent. In de drie weken daarvoor en de twee weken daarna, dus van 37 weken tot 42 weken, mag je bevallen. Beval je eerder of later dan moet je altijd naar het ziekenhuis. Hier leggen we uit wat er gebeurt als je twee weken na je uitgerekende datum nog niet bent bevallen.

Wat is serotiniteit?
Serotiniteit is een zwangerschapsduur van 42 weken of langer (294 dagen of meer). Vanaf het moment dat je twee weken of langer na je uitgerekende datum nog zwanger bent, noemen we dat serotien, omdat een zwangerschapsduur van meer dan 42 weken een iets verhoogd risico geeft op problemen. Het percentage serotiene zwangeren schommelt tussen de 4 en 18%.

Vanaf 41 weken zwangerschap en voldoende ontsluiting (2-3cm) mogen in overleg met de gynaecoloog vliezen worden gebroken. Wanneer er onvoldoende ontsluiting is (of je dit nog niet wil) en je bent verder dan 41 weken dan kunnen we strippen.

Bijna 2 weken over tijd, en nu?
Ben je gestript en toch niet bevallen, of wilde je afwachten en is er nog niets gebeurd? Dan maken we een afspraak voor je in het ziekenhuis. Als je tien dagen over tijd bent (41+5 weken zwanger) ga je naar de gynaecoloog voor een extra controle. Deze kijkt dan hoe de conditie van de baby is door middel van een hartfilmpje en een echo.

Ziekenhuiscontrole

Je hoort van ons van tevoren waar en wanneer je in het ziekenhuis moet zijn. Tijdens de ziekenhuiscontrole meet de gynaecoloog je bloeddruk en voelt aan je buik. Hij of zij kijkt opnieuw of de uitgerekende datum klopt. Ook maken ze in het ziekenhuis een CTG en een echo.  Daarnaast kan het zijn dat de arts een inwendig onderzoek wil doen.

CardioTocoGrafie (CTG)

Een CTG is een hartfilmpje van de baby dat de conditie toont. Hiervoor moet je op een bed gaan liggen en krijg je twee banden om je buik die twee knoppen op hun plek houden. Eén knop registreert de hartslag van de baby en de andere knop registreert (eventuele) weeënactiviteit (bijv. ook harde buiken). Een CTG duurt minimaal een half uur, maar soms is het nodig om wat langer te blijven liggen, bijvoorbeeld als de baby slaapt.

Echo

Met een echo kijkt de gynaecoloog vervolgens naar de hoeveelheid vruchtwater. De placenta (moederkoek) kan aan het eind van de zwangerschap minder gaan werken en maakt dan minder vruchtwater aan. Omdat er minder bewegingsruimte is als er minder vruchtwater is, is het belangrijk dat je er goed op let of je het kindje nog goed voelt bewegen. De gynaecoloog zal dit ook aan je vragen. 

Aan het eind van de controle wordt besproken of en wanneer je ingeleid kan / wil worden en wordt dit ingepland.

Natuurlijk kan je in de tussentijd spontaan weeën krijgen, of gebroken vliezen. Tenzij je andere instructies kreeg, bel je gewoon naar ons. Als je voor controle bent geweest dan vinden we het fijn als je ons even belt om te laten weten hoe het was en wat er verder gaat gebeuren. Hiervoor kun je bellen op het spoednummer 071-3617777 keuze 1. 

Heb je een vraag?

Ons team staat voor je klaar

Bel of mail ons