De gemiddelde zwangerschapsduur is 40 weken (280 dagen). In het begin van je zwangerschap hebben we aan de hand van de termijnecho de uitgerekende datum bepaald, de dag waarop je 40 weken zwanger bent. In de drie weken daarvoor en de twee weken daarna, dus van 37 weken tot 42 weken, mag je bevallen. Beval je eerder of later dan moet je altijd naar het ziekenhuis. Hier leggen we uit wat er gebeurt als je twee weken na je uitgerekende datum nog niet bent bevallen.

 

Wat is serotiniteit?
Serotiniteit is een zwangerschapsduur van 42 weken of langer (294 dagen of meer). Vanaf het moment dat je twee weken of langer na je uitgerekende datum nog zwanger bent, noemen we dat serotien, omdat een zwangerschapsduur van meer dan 42 weken een iets verhoogd risico geeft op problemen. Het percentage serotiene zwangeren schommelt tussen de 4 en 18%.

 

Bijna 2 weken over tijd, en nu?
Ben je gestript en toch niet bevallen, of wilde je afwachten en is er nog niets gebeurd? Dan maken we een afspraak voor je in het ziekenhuis. Als je tien dagen over tijd bent (41+5 weken zwanger) ga je naar de gynaecoloog voor een extra controle. Deze kijkt dan hoe de conditie van je kindje is. Als alles goed is, dan ga je daarna gewoon naar huis. Meestal krijg je een afspraak om de bevalling in te leiden, meestal op de dag dat je 42 weken zwanger bent. Op de dag dat je twee weken over tijd bent, neemt de gynaecoloog de zorg over en moet je op medische indicatie in het ziekenhuis bevallen.


Meestal bellen we je de dag van tevoren om door te geven hoe laat en waar je in het ziekenhuis moet zijn. Doordeweeks ga je gewoon naar de poli gynaecologie en maken we de dag ervoor de afspraak. In het weekend zijn de poliklinieken gesloten en ga je voor de controle naar de verloskamers. Ben je op zaterdag, zondag of maandag twee weken over tijd, dan bellen we op vrijdag al de afspraak door. Je krijgt van ons een verwijsbrief mee voor de gynaecoloog, waarin al je zwangerschapsgegevens, de echo-uitslagen en de reden waarom we je sturen, vermeld staan.

 

Ziekenhuiscontrole

Tijdens de ziekenhuiscontrole meet de gynaecoloog je bloeddruk en voelt aan je buik. Hij of zij kijkt opnieuw of de uitgerekende datum klopt. Ook maken ze in het ziekenhuis een CTG en een echo.  Daarnaast kan het zijn dat de arts wil weten of er al ontsluiting is, in verband met het inleiden van de bevalling. Dit gebeurt via een inwendig onderzoek.

 

CardioTocoGrafie

Een CTG is een hartfilmpje van de baby dat de conditie toont. Hiervoor moet je op een bed gaan liggen en krijg je twee banden om je buik die twee knoppen op hun plek houden. Eén knop registreert de hartslag van de baby en de andere knop registreert (eventuele) weeënactiviteit (bijv. ook harde buiken). Een CTG duurt ongeveer een half uur, maar soms is het nodig om wat langer te blijven liggen, bijvoorbeeld als de baby slaapt.

 

Echo

Met een echo kijkt de gynaecoloog vervolgens naar de hoeveelheid vruchtwater. De placenta (moederkoek) kan aan het eind van de zwangerschap minder gaan werken en maakt dan minder vruchtwater aan. Omdat er minder bewegingsruimte is als er minder vruchtwater is, is het belangrijk dat je er goed op let of je het kindje nog goed voelt bewegen. De gynaecoloog zal dit ook aan je vragen.

 

En dan?
Als alles goed is, dan ga je gewoon weer naar huis. Er zijn twee scenario’s mogelijk:

Je komt een of twee dagen later voor een nieuwe controle, zodat de arts ziet hoe het gaat.
Je meldt je een of twee dagen later op de verloskamers om ingeleid te worden.

 

Natuurlijk kan je in de tussentijd spontaan weeën krijgen, of gebroken vliezen. Tenzij je andere instructies kreeg, bel je gewoon naar ons op 071-3617777 keuze 1 . Als je voor controle bent geweest dan vinden we het fijn als je ons even belt (op 071-3617777 keuze 1) om te laten weten hoe het was en wat er verder gaat gebeuren. Als inleiding plaatsvindt en we hebben tijd en zijn in de buurt, dan proberen we nog even bij je langs te komen tijdens de bevalling. Als je bent bevallen en alles is goed gegaan, dan mag je meestal dezelfde dag of een dag later naar huis. Wij krijgen een telefoontje van het ziekenhuis en komen als je een dag thuis bent langs voor de kraambedcontroles

 

Inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling kan op 2 manieren: door middel van het inbrengen van gel of een ballon in de baarmoedermond of door het breken van de vliezen en vervolgens starten van wee-opwekkende medicijnen. Welke manier wordt gebruikt is afhankelijk van de rijpheid en ontsluiting van de baarmoedermond.

Meer informatie over inleiden kun je vinden op de website van het LUMC of  in de folder van het Alrijne ziekenhuis Leiden

Verloskundigenpraktijk Noordwijk & Noordwijkerhout

Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout
Telefoon: 071-3617777
info@verloskundigen-noordwijk.nl

Meer informatie, wij helpen je graag verder!
Neem contact met ons op Schrijf je in