Naar zwangerschapsvergiftiging

Als je geluk hebt kom je je zwangerschap door zonder klachten en kwaaltjes, maar de meeste vrouwen hebben in het begin of eind van de zwangerschap last van een aantal ongemakken.

Hier vind je een overzicht van de meest voorkomende zwangerschapskwalen.

 

Aambeien:
dit zijn vergrote en uitgestulpte bloedvaten bij de anus. Zwangere vrouwen hebben hier vaak last van doordat er meer druk is op de bloedvaten. Bij een eventuele verstopping wordt vaak meer druk gezet bij de stoelgang. Aambeien zijn niet schadelijk, maar geven klachten van jeuk of pijn en gaan gemakkelijk bloeden. Houd de ontlasting soepel en kijk eventueel voor een zalfje bij drogist of apotheek (meestal zonder recept). 

Afscheiding:
doordat je slijmvliezen (ook die in de vagina) beter doorbloed zijn in de zwangerschap, kun je meer last krijgen van afscheiding. Dit is over het algemeen onschuldig, maar soms kan er sprake zijn van een schimmelinfectie. Symptomen hiervan zijn jeuk, vreemd ruikende/stinkende afscheiding, groene of gelige afscheiding of brokkelige afscheiding. Maak dan een afspraak bij de huisarts; deze kan medicatie voorschrijven. Als je twijfelt of het afscheiding of vruchtwater is, neem dan contact met ons op.

Bandenpijn:
dit is een stekende, trekkende en soms zeurende pijn, meestal onder aan de zijkant van de buik. Bandenpijn ontstaat als de banden waarmee de baarmoeder vastzit oprekken en extra belasting krijgen door de groter en zwaarder wordende baarmoeder. Bandenpijn kan heel vervelend en pijnlijk zijn, maar is niet gevaarlijk. Vaak ontstaat het ook bij bepaalde bewegingen zoals omdraaien in bed of tijdens het sporten, bij hoesten, niezen of lachen.

Bekkenpijn:
tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van bekkenpijn. Dit is een vervelende klacht waar gelukkig wel verbetert door behandeling. Bij klachten kun je een afspraak maken bij PelviPlus of De Praktijk

Bloedend tandvlees:
doordat bloedvaatjes wat slapper en dunner worden en er meer druk op komt te staan – omdat je meer bloed aanmaakt tijdens de zwangerschap – kun je wat sneller last krijgen van bloedend tandvlees.
Ontstoken tandvlees: tijdens de zwangerschap zwelt je tandvlees op en wordt het gevoeliger. Ook is er een grotere kans op bloedend tandvlees door dunnere bloedvaatjes. Dit kan leiden tot geïrriteerd of ontstoken tandvlees. Verzorg je gebit goed tijdens de zwangerschap en ga bij klachten naar de tandarts of mondhygiëniste.

Bloedneus:
tijdens de zwangerschap krijg je soms spontaan een bloedneus. De bloedvaatjes worden slapper en dunner door de hormonen. Door een toename van bloed tijdens de zwangerschap, komt er bovendien meer druk op de vaatjes te staan. Vandaar de grotere kans op een bloedneus.

Borsten:
pijnlijke borsten kunnen ontstaan door de groei, als gevolg van toename van het klierweefsel als voorbereiding op de borstvoeding. Dit kan zowel vroeg als laat in de zwangerschap ontstaan. Ook kun je soms last krijgen van lekkende borsten.

Duizeligheid:
tijdens de zwangerschap kan duizeligheid verschillende oorzaken hebben:  

 • Een lage bloeddruk. Dit merk je bij te snel opstaan of overeind komen en dit trekt vaak vrij snel weer weg. Het kan geen kwaad en je voorkomt het door rustig overeind te komen als je een tijdje in dezelfde houding hebt gezeten of gelegen en eventueel door iets zouts te eten. 
 • Een laag suikergehalte. Als je (te) lang niets gegeten hebt, kan dit de oorzaak zijn van de duizeligheid. Dit gebeurt zeker in het begin van de zwangerschap in combinatie met misselijkheid. Eet regelmatig kleine beetjes en neem bij duizeligheid iets van druivensuiker in. 
 • Bloedarmoede. Ben je vaak en terugkerend duizelig? Laat dan even het ijzergehalte in je bloed controleren.

Griep:
als je zwanger bent, heb je een lagere weerstand dan normaal en kun je dus sneller een griepje of verkoudheid oplopen. Vaak duurt het ook langer voordat je er weer vanaf bent. Zorg dat je voldoende rust neemt en genoeg vitamines binnenkrijgt. Neem bij hoge koorts contact met ons op.

Hartkloppingen:
door een toename van bloed kun je hartkloppingen krijgen. Het hart moet tenslotte 40% meer bloed rondpompen dan normaal. Ook groeit je hart en gaat en gaat het iets sneller pompen

Hoofdpijn:
je kunt meer last hebben van hoofdpijn in de zwangerschap. In het eerste trimester kan dit komen door:  

 • andere eetgewoontes (minder eten, misselijkheid en overgeven, geen cafeïne)
 • vermoeidheid 
 • uitdroging (minder gedronken, veel overgegeven) 
 • veranderingen in de hormoonhuishouding. 

Later in de zwangerschap kan hoofdpijn ook komen door een verkeerde houding. In het derde trimester kan het ook een teken zijn van een hoge bloeddruk of  zwangerschapsvergiftiging. Je mag maximaal 6 x 500 mg paracetamol binnen 24 uur slikken.

Jeuk:
als je zwanger bent, kun je (veel) last hebben van jeuk. Vaak op de buik, maar het kan over het hele lichaam voorkomen. Dit komt meestal door uitrekking van de huid of door een droge huid als gevolg van de hormoonveranderingen. Een enkele keer is er sprake van overmatige jeuk, soms zie je rode bultjes/plekken op het lichaam. Sommige vrouwen hebben last van jeuk op de handpalmen en voetzolen, met name ’s nachts. Dit kan komen door een leverafwijking, neem dan contact op met ons. 

Kuitkrampen:
Veel zwangere vrouwen krijgen last van kuitkrampen, vooral ’s nachts. Het is niet helemaal bekend waar dit door veroorzaakt wordt maar kan komen doordat de doorbloeding naar de benen in de zwangerschap wat minder is door het gewicht van de buik wat op de vaten drukt. Soms kan het ook komen door magnesiumtekort.

Vocht vasthouden:
het vasthouden van vocht tijdens de zwangerschap heet oedeem. Dit kan makkelijk 2-3 liter zijn en is soms vervelend maar kan meestal geen kwaad. Als je ineens veel vocht gaat vasthouden kan het een teken zijn van zwangerschapsvergiftiging, neem dan ook altijd contact met ons op.

Zwangerschapsstriemen:
deze striemen of striae ontstaan als het bindweefsel net onder de huid niet genoeg uitrekt en scheurt. Dit veroorzaakt rode strepen op de buik, benen, billen of borsten. Na verloop van tijd zullen deze strepen lichter en minder zichtbaar worden, maar ze verdwijnen niet. Over het algemeen is dit niet te voorkomen.

Misselijkheid:
hier kun je tijdens de zwangerschap regelmatig last van hebben. De ene vrouw heeft er meer last van dan de andere en een soms in combinatie met spugen. De misselijkheid begint meestal rond 6 weken zwangerschap en is bij de meeste zwangeren tussen de 14 en 18 weken weer verdwenen. Vaak gaat het om ochtendmisselijkheid: misselijkheid die ’s ochtends vroeg op komt zetten en tegen de middag weer verdwenen is
Als je de hele dag moet spugen en niks meer binnen houdt (met name geen vocht) en/of gaat afvallen, neem dan contact op met ons of de huisarts zodat er gecontroleerd kan worden of je niet bent uitgedroogd. De huisarts kan ook medicijnen voorschrijven tegen de misselijkheid. TIPS:

 • eet voordat je opstaat een cracker of beschuitje met evt wat te drinken en blijf daarna nog even rustig liggen voordat je opstaat
 • eet verspreid over de dag en steeds kleine beetjes. Zware en/of te weinig maaltijden of tussendoortjes kunnen de misselijkheid verergeren. 
 • zorg dat je voldoende rust neemt
 • slik een multivitamine voor zwangeren als je door de misselijkheid slechter eet en drinkt
 • zorg dat je in ieder geval voldoende vocht binnenkrijgt. 
 • als je open staat voor ook wat alternatieve geneeswijzen dan kun je acupunctuur proberen

Vermoeidheid:
het is niet vreemd dat je eerder moe bent in de zwangerschap. Ongeveer 90% van de zwangeren heeft last van vermoeidheid, vaak vooral in het eerste trimester en aan het eind van de zwangerschap. In het begin komt dit doordat het lichaam moet wennen aan de hormoonschommelingen en er veel energie naar de zwangerschap en het ongeboren kindje gaat. Hierdoor heb je vaak veel behoefte aan slaap. Aan het eind van de zwangerschap ontstaat vermoeidheid vaak doordat de zwangerschap zwaarder wordt voor je lichaam en doordat je meestal slechter slaapt. Je slaap wordt minder diep waardoor je eerder waker wordt. Daarnaast is het vaak lastig om een prettige houding te vinden en moet je er regelmatig uit om te plassen. Ook is soms de baby ’s nachts erg druk waardoor je niet kunt slapen. Verder kun je soms ook wakker liggen doordat je je zorgen maakt over bijvoorbeeld de bevalling of wat er allemaal nog geregeld moet worden. Een enkele keer wordt de vermoeidheid veroorzaakt door bloedarmoede. We controleren altijd twee keer in de zwangerschap je Hb, ofwel je ijzergehalte, namelijk de eerste keer en met 30 weken. Meer uitleg hierover vind je bij onderzoeken-bloedonderzoek. 

Vaak plassen:
ook vaker plassen is een normaal zwangerschapsverschijnsel. In de zwangerschap voeren de nieren niet alleen de afvalstoffen van de moeder maar ook die van de baby af. Daarnaast is er minder plek voor de blaas door de groeiende baarmoeder en ligt het kindje soms op de blaas waardoor je vaker moet plassen. Je bent wel gevoeliger voor blaasontsteking in de zwangerschap, dus heb je last van erg vaak en/of kleine beetjes plassen, eventueel in combinatie met veel harde buiken of zeurende buikpijn onderin, dan kun je voor de zekerheid je urine bij de huisarts laten controleren.

Harde buiken:
als je zwanger bent, kun je last hebben van harde buiken. Een harde buik is het samentrekken van je baarmoeder: je baarmoeder is eigenlijk een grote spier die zich net als andere spieren kan aanspannen en ontspannen. Als de spier zich aanspant, dan wordt deze hard: een harde buik. 
Harde buiken kunnen ontstaan door het groeien van je baarmoeder, als je een drukke dag hebt gehad of veel hebt gedaan of als je moet plassen. Heb je een harde buik en er last van, ga dan even rustig zitten of neem een douche of bad. Anders wordt het wanneer je erg veel last hebt harde buiken. Vaak is het dan een teken van je lichaam dat je teveel doet en het dus wat rustiger aan moet gaan doen. Probeer wat vaker pauze te nemen overdag en als het echt niet meer gaat dan kun je samen met je werkgever en de ARBO-arts kijken of je minder kunt gaan werken. Als je ineens veel last krijgt van harde buiken, dan kan dit soms ook door een blaasontsteking komen. Harde buiken zijn in principe onschuldig. Belangrijk is wel om in de gaten te houden of er geen regelmaat in komt (dus bijvoorbeeld elke 6 minuten), je geen bloedverlies of vruchtwaterverlies erbij komt en/of ze zo pijnlijk worden dat je ze weg moet gaan zuchten. Dan zou het kunnen dat het geen harde buiken meer zijn maar weeën. Ben je nog geen 37 weken zwanger, neem dan altijd contact met ons op via het spoednummer.

Spataderen:
door de zwangerschap kun je last krijgen van spataderen. Als je er veel last en/of pijn aan hebt dan kun je naar de huisarts voor een steunkous

Maagzuur:
veel zwangeren hebben ergens in de loop van de zwangerschap een tijdje last van brandend maagzuur. Door de zwangerschapshormonen werkt het klepje van de maag niet meer zo goed en kan het maagzuur makkelijker terug omhoog komen. Daarnaast komt in de loop van de zwangerschap de baarmoeder en het kindje hoger te zitten en is er minder plek voor de maag. TIPS:

 • melk, vla, een stukje brood en pepermunt 
 • let op je voeding: niet teveel, te vet en/of te scherp gekruid , geen prikdrank, niet teveel koffie en geen zure producten (zoals sinaasappelsap)
 • soms helpt het tegenovergestelde: juist zure dranken zoals sinaasappelsap drinken
 • verspreid over de dag kleine beetjes eten
 • vooral ’s nachts last? Niet teveel eten voordat je naar bed gaat, een glas melk op je nachtkastje en je hoofdeinde een klein stukje omhoog. Als je plat ligt kan maagzuur ook makkelijker teruglopen. 
 • roken verergert maagklachten
 • mocht alles hierboven niet helpen: bij de apotheek en drogist zijn verschillende middelen tegen maagzuur verkrijgbaar die je zonder problemen tijdens de zwangerschap kunt gebruiken, bijvoorbeeld: Antagel, Regla pH, Maalox, Rennies en Gaviscon.

Verstopping:
last van een heel moeizame stoelgang. Dit wordt ook wel obstipatie genoemd en komt omdat je darmen langzamer gaan werken door de zwangerschapshormonen. TIPS:

 • eet veel vezelrijke voeding en groente en fruit, zoals kiwi’s, citrusvruchten (met vruchtvlees), peren, pruimen, peulvruchten en volkorenproducten (bruin brood, volkorenpast,ontbijtdrank met vezels)
 • drink voldoende (minimaal 1,5-2 liter vocht per dag)
 • blijf in beweging, als je zelf blijft bewegen blijven ook je darmen actiever
 • vermijd verstoppende producten zoals wit brood, witte rijst, (zwarte) thee, bananen, zwarte bessen, beschuit en toast, pizza en chocola
 • een glas lauw water en /of een kiwi op de nuchtere maag helpen vaak ook goed
 • mocht dit alles niet helpen dan kun je lactulose innemen. Dit is een vezeldrankje wat helpt de ontlasting zachter te maken en is te verkrijgen bij drogist en apotheek

Bloedverlies:
Zie ook bij miskraam. Na de eerste drie maanden hoor je in principe geen bloedverlies te hebben. Heb je toch bloedverlies, neem dan altijd contact met ons op. Soms komt het doordat de placenta vlakbij of (deels) over de uitgang van je baarmoedermond ligt en wat sneller gaat bloeden. Vaak is het gelukkig onschuldig en komt het bijvoorbeeld doordat je hebt gevreeën of moeite hebt gehad met je ontlasting. Aan het eind van de zwangerschap kun je de slijmprop verliezen en hier kan ook een klein beetje bruin of helderrood bloedverlies bij zitten. Dit kan verder geen kwaad zolang het daarbij blijft.

Hoge bloeddruk:
een deel van de vrouwen krijgt, meestal aan het eind van de zwangerschap, te maken met een hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging. Een hoge bloeddruk wil overigens niet meteen zeggen dat je ook zwangerschapsvergiftiging hebt, want je kunt ook zonder zwangerschapsvergiftiging een hoge bloeddruk hebben. Van zwangerschapsvergiftiging heb je 2 vormen: pre-eclampsie (een hoge bloeddruk en eiwit in je urine) en het HELLP-syndroom (gestoorde nier- en leverfuncties, vaak met een hoge bloeddruk erbij maar dit hoeft niet).

Zwangerschapsvergiftiging
kan ontstaan vanaf 24 weken zwangerschap tot een paar dagen na de bevalling, soms geleidelijk aan, soms acuut. Klachten die hierbij kunnen passen zijn:

 • Ineens veel vocht vasthouden, sterke gewichtstoename
 • bandgevoel (om hoofd en/of buik)
 • misselijkheid/veel braken
 • concentratieproblemen
 • hoofdpijn/sterretjes zien
 • pijn in de bovenbuik of onder de borst
 • pijn in de bovenrug of tussen de schouderbladen
 • tintelingen (in de vingers)

Omdat het helemaal niet gek is als je bijvoorbeeld een keer misselijk bent of hoofdpijn hebt, raden we aan om bij milde klachten altijd eerst rust te nemen, evt proberen te slapen en paracetamol te slikken. Zijn de klachten de volgende dag nog niet verdwenen of heb je meerdere klachten bij elkaar, neem dan contact met ons op.

Verloskundigenpraktijk Noordwijk & Noordwijkerhout

Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout
Telefoon: 071-3617777
info@verloskundigen-noordwijk.nl

Meer informatie, wij helpen je graag verder!
Neem contact met ons op Schrijf je in