Tijdens de zwangerschap kun je het meeste gewoon blijven doen zoals altijd, maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten zoals eten en drinken.

Er zijn etenswaren die je niet mag hebben en sporten waar je wat rustiger aan moet doen. Wees terughoudend met alcohol, roken en drugs.  Stop liefst helemaal vanwege de verhoogde kans op een miskraam, vroeggeboorte, lager gewicht van de baby, loslaten placenta enzovoorts. Meer informatie over voeding vind je op Voedingscentrum.nl en Drugsinfo.nl.

Sporten

Het is goed om tijdens je zwangerschap te blijven bewegen. Je blijft hierdoor beter in conditie en daardoor is er een kleinere kans op complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. Daarnaast is het herstel sneller na de bevalling. Je kunt gewoon blijven sporten, al zijn er wel een paar aandachtspunten:

 • vanaf 3 a 4 maanden worden contactsporten zoals voetbal, hockey en basketbal afgeraden. Dit is in verband met het risico op een stomp of stoot in je buik. 
 • vanaf 5 a 6 maanden geen rechte buikspieroefeningen meer 
 • niet duiken 
 • niet bergklimmen boven de 2500 meter
 • niet skiën / snowboarden als je geen ervaren wintersporter bent. Ben je wel ervaren dan is het advies om niet meer te wintersporten als je buik dikker wordt en daarvoor niet op hoge hoogten en niet op de steilste hellingen. 
 • sport in je eigen tempo: rust op tijd uit en stop als je merkt dat het niet meer gaat
 • zorg dat je voldoende vocht binnen krijgt, dus neem een flesje water of sportdrank mee

Seks

Je kunt gewoon seks hebben tijdens de zwangerschap, tenzij er iets bijzonders aan de hand is, zoals een voorliggende placenta. Er zijn maar een paar situaties waarbij het echt wordt afgeraden om seks te hebben. Dit is bijvoorbeeld als de placenta voor de baarmoedermond ligt en als je vliezen zijn gebroken. Het kan wel zijn dat de zin in seks verandert, zowel bij jou als zwangere als bij je partner. In het begin van de zwangerschap kun je geen of minder zin hebben door vermoeidheid en misselijkheid en aan het eind van de zwangerschap heb je misschien last van je bekken, harde buiken of voel je je gewoon niet meer prettig in je lijf. Maar je kunt aan de andere kant ook veel meer zin hebben in seks. Tijdens de zwangerschap zijn je schaamlippen, clitoris en tepels beter doorbloed en daardoor gevoeliger Aan het eind van de zwangerschap is het vaak wel wat meer zoeken naar een prettige houding omdat je buik in de weg gaat zitten. Het is gewoon een kwestie van kijken en zoeken naar wat prettig voelt. Wat wel handig is om te weten als je seks hebt is het volgende:

 • tijdens het vrijen kan je partner met zijn penis tegen je baarmoedermond stoten. Je baarmoedermond is in de zwangerschap extra goed doorbloed en de bloedvaatjes liggen vaak ook iets oppervlakkiger. Hierdoor kunnen ze wat sneller gaan bloeden. Je kunt dit een beetje vergelijken met een bloedneus. Het gaat hierbij meestal om een klein beetje helderrood bloedverlies. Als je je zorgen maakt of het is meer dan een paar druppels, dan moet je ons altijd bellen.
 • tijdens een orgasme trekt je baarmoeder samen. In je zwangerschap is je baarmoeder alleen een stuk groter en wat sneller geprikkeld. Hierdoor kun je na het vrijen last krijgen van wat meer harde buiken (feitelijk gebeurt dit tijdens een orgasme ook). Als je even rustig aan doet of een douche of bad neemt, dan neemt dit meestal vanzelf weer af. Ook hiervoor geldt dat je ons natuurlijk moet bellen als je je zorgen maakt of het niet vertrouwt.

Medicijnen

Deze medicijnen kun je zonder gevaar voor jezelf en je kind gebruiken tijdens de zwangerschap:

 • paracetamol (zonder codeïne), max 6 x 500 mg per dag
 • de meeste middelen tegen maagzuur zoals Rennies, Regla pH, Antagel, Gaviscon en Maalox
 • de meeste middelen tegen obstipatie (verstopping) zoals Lactulose en vezeldrankjes
 • bepaalde antibiotica, zoals Amoxicilline en Nitrofuradantione (wel afhankelijk van je zwangerschapsduur): slik deze wel altijd alleen op recept van en na overleg met je huisarts of specialist

Bij vragen over medicijngebruik, neem je contact op met ons, of de huisarts, of de apotheek. Als je medicijnen van de huisarts krijgt voorgeschreven, vertel dan ook altijd dat je zwanger bent zodat de arts daar rekening mee houdt.

Vakantie

Natuurlijk kun je op vakantie als je zwanger bent. Neem wel altijd je zwangerschapsgegevens mee. Neem ons boekje mee voor als er op vakantie iets gebeurt, of dat nu met de zwangerschap te maken heeft of niet (je kunt ook gewoon een been breken). Achter in dit boekje zitten alle gegevens over je zwangerschap die belangrijk zijn voor de artsen. In het buitenland begrijpen ze mogelijk niet alles, maar ze halen wel de belangrijkste gegevens eruit, zoals zwangerschapsduur en bloeduitslagen. Mocht je op je vakantieadres zijn en je bent ergens ongerust over, dan kan en mag je natuurlijk ook vanuit het buitenland naar ons bellen ( zo nodig het spoednummer) Voor een vakantie is het handig om met onderstaande rekening te houden:

 • het wordt afgeraden om naar landen of gebieden op vakantie te gaan waar je malariatabletten voor moet slikken 
 • op de Canarische eilanden is de opvang voor premature kinderen slecht en het wordt dus afgeraden om hier tussen 24 en 32 weken zwangerschap naar toe te vliegen
 • voor sommige landen heb je vaccinaties nodig, maar niet alle vaccinaties kunnen zomaar gegeven worden als je zwanger bent. Houd hier dus rekening mee. Je kunt dit navragen bij de GGD
 • kijk waar er in de omgeving van je vakantiebestemming een ziekenhuis of kliniek is zodat je weet waar je naar toe kan als er problemen zijn
 • de meeste vliegtuigmaatschappijen nemen maar tot een bepaalde zwangerschapsduur zwangeren mee op hun vluchten. Houd hier dus rekening mee en vraag van tevoren na tot wanneer je mag vliegen (en ga dus uit van je zwangerschapsduur ten tijde van de terugreis!
 • Vanaf 27 weken zwangerschap heb je meestal een zwangerschapsverklaring nodig als je gaat vliegen

Persoonlijke verzorging

Natuurlijk wil je er in je zwangerschap goed uit blijven zien en jezelf lekker blijven verzorgen. Sommige vrouwen krijgen een volle bos haar en een stralende huid zonder puistjes. Helaas kan het ook anders gaan. Dan voelt je haar droog en dof, heb je een hele droge huid, zit je ineens onder de puistjes en krijg je een zwangerschapsmasker. Je kunt je haren gewoon blijven verven. Doe je dat zelf,  dan is het belangrijk dat je de ruimte goed lucht, handschoenen aandoet en na afloop je handen wast en je haren heel goed uitspoelt. Doet de kapper het, geef dan wel even aan dat je zwanger bent. 

Sauna
De eerste 14 weken van de zwangerschap wordt de sauna afgeraden omdat door de warmte je lichaamstemperatuur iets stijgt en dit een verhoogd risico kan geven op een miskraam en aangeboren afwijkingen bij het kindje. 
Na 14 weken kun je wel naar de sauna, al moet je hierbij wel op een aantal dingen letten:

 • niet in de infrarood of zuurstofsauna
 • na een heet bad of sauna niet meteen in een ijskoud dompelbad
 • niet in de heetste sauna’s
 • niet te lang in de sauna en goed de tijd nemen om af te koelen tussendoor

Je kunt, ook als je de sauna gewend bent, soms last krijgen van duizeligheid door de warmte. Ga in dat geval uit de sauna en neem uitgebreid de tijd om af te koelen. Zorg in ieder geval altijd dat je voldoende drinkt.

Verven en klussen in huis

Sommige klussen zijn minder geschikt voor zwangere vrouwen, bijvoorbeeld omdat ze in aanraking komen met mogelijk schadelijke stoffen. 
Als je gaat verven, dan kun je dat het beste doen met verf op waterbasis. Zorg er ook altijd goed voor dat er dan goed gelucht wordt, dus ramen open (ook ’s winters. Verder is het natuurlijk niet verstandig om hoogzwanger op een trapje te gaan staan klussen, dus bedenk wat je nog zelf kan doen en welke klussen je beter kunt laten doen door iemand anders

Werk en zwangerschap

Voor de combinatie werk en zwangerschap gelden een aantal rechten en plichten, zo heb je bijvoorbeeld recht op tijd om naar de afspraak bij je verloskundige te gaan en natuurlijk op zwangerschapsverlof. Daarnaast kan het zijn dat je op je werk met bepaalde stoffen of bijvoorbeeld straling te maken hebt wat schadelijk kan zijn voor de zwangerschap. Bespreek dit altijd met je werkgever zodat er rekening met je kan worden gehouden. Tevens ben je niet verplicht om in de zwangerschap nachtdiensten te draaien. Bekijk de brochure werk en zwangerschap.

Verloskundigenpraktijk Noordwijk & Noordwijkerhout

Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout
Telefoon: 071-3617777
info@verloskundigen-noordwijk.nl

Meer informatie, wij helpen je graag verder!
Neem contact met ons op Schrijf je in