Borstvoeding geven is een goede investering in de gezondheid van je kind. Een investering die in het begin meestal veel inspanning vergt maar zich terugbetaalt in een betere gezondheid van je kind en daarom echt de moeite waard is.

Voor een optimale begeleiding bij borstvoeding hanteren wij de internationaal aanvaarde WHO/UNICEF uitgangspunten: de ’Tien vuistregels voor het welslagen van de borstvoeding’. Dat houdt voor een verloskundigen praktijk in:

 • Dat ze een beleid ten aanzien van borstvoeding op papier hebben, dat standaard bekend gemaakt wordt aan alle betrokken medewerkers.
 • Dat alle betrokken medewerkers de vaardigheden aanleren, die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van dat beleid.
 • Dat alle zwangere vrouwen voorgelicht worden over de voordelen en de praktijk van borstvoeding geven.
 • Dat moeders binnen een uur na de geboorte van hun kind geholpen worden met borstvoeding geven.
 • Dat aan vrouwen uitgelegd wordt hoe ze hun baby aan moeten leggen en hoe zij de melkproductie in stand kunnen houden, zelfs als de baby van de moeder gescheiden moet worden.
 • Dat pasgeborenen geen andere voeding dan borstvoeding krijgen, noch extra vocht, tenzij op medische indicatie.
 • Dat moeder en kind dag en nacht bij elkaar op een kamer mogen blijven ('rooming-in').
 • Dat borstvoeding op verzoek wordt nagestreefd. 
 • Dat aan pasgeborenen die borstvoeding krijgen geen speen of fopspeen gegeven wordt.
 • Dat er borstvoedingsbegeleidingsgroepen (moedergroepen) gevormd kunnen worden en dat vrouwen bij het beëindigen van de zorg naar deze groepen verwezen worden.

Uit onderzoek is gebleken dat borstvoeding voor een zuigeling de beste voeding is. Daarmee geef je jouw kind ook de beste start. Er is minder risico op maagdarmstoornissen, luchtweginfecties, urineweginfecties, bacteriële meningitis, chronische darmziekten. Ook allergische aandoeningen, diabetes mellitus, overgewicht en wiegendood komen in de groep borstgevoede kinderen minder voor.

Begeleiding bij borstvoeding

Voor ons is het als verloskundigen praktijk vanzelfsprekend dat wij jullie als aanstaande ouders alle steun en begeleiding bieden in jullie keuze voor borstvoeding. Het is zoals hiervoor beschreven in het VN-verdrag jullie recht om voorlichting te krijgen over de voordelen van borstvoeding en wij hebben als gezondheidswerkers de plicht en verantwoordelijkheid om dit zo goed mogelijk te doen. Om een goede, weloverwogen keuze te maken, is het goed om in de zwangerschap meer te weten te komen over borstvoeding. Zeker als je twijfelt welke voeding je wilt geven raden wij je aan om je hierin te verdiepen. Er zijn vele manieren om dat te doen:

 • Kom naar onze voorlichtingsavond over borstvoeding.
 • Via internet kun je veel informatie vinden over de voordelen van borstvoeding voor moeder en kind. Lees over veel informatie, feiten en fabels. 
 • Tijdens de zwangerschapscontroles zullen wij regelmatig het onderwerp borstvoeding bespreken. Bij de tweede controle delen wij folders uit over de voordelen van borstvoeding. Tijdens de zwangerschap komen wij regelmatig terug op het onderwerp borstvoeding, zodat jullie als ouders een goede keuze kunnen maken voor jullie kind.
 • Tijdens de kraamperiode delen wij een checklist borstvoeding uit. Hiermee loop je, samen met de kraamverzorgende, nog een keer alle onderwerpen over borstvoeding na. Als er dan nog vragen zijn, kunnen wij deze nog beantwoorden.
 • Tijdens het kraambed werken wij bijna altijd met een gecertificeerd kraambureau zodat wij op een lijn staan in het begeleiden van borstvoeding. 

Alternatief

Soms is het geven van borstvoeding niet mogelijk of heb je na alles afgewogen te hebben, toch besloten om kunstvoeding te geven. Dan respecteren wij je alternatieve keuze en zullen we je daarbij adviseren en begeleiden.

Flesvoeding

Mocht je geen borstvoeding kunnen of willen geven dan is kunstvoeding een goed alternatief. Wanneer je kunstvoeding wilt gaan geven, is het goed om vooraf na te denken wat voor soort voeding je wilt geven. Er zijn heel veel merken kunstvoeding, van ‘Kruidvat eigen merk’ tot de wat meer bekende ‘Nutrilon’ of ‘Friso’. Er is een groot verschil in prijs, terwijl de kwaliteit van alle merken goed is. 

Soorten flessen en spenen

Er zijn veel soorten flessen van ‘standaard’ tot flessen met een speciale speen en ventiel. Vooraf kunnen we niet zeggen welke fles het beste is. Begin met één soort, een niet te dure fles en kijk of je kind hier goed uit kan drinken. Als er problemen zijn tijdens de kraamweek kan je altijd nog een andere fles in huis halen. Hetzelfde geldt voor spenen. 

Verloskundigenpraktijk Noordwijk & Noordwijkerhout

Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout
Telefoon: 071-3617777
info@verloskundigen-noordwijk.nl

Meer informatie, wij helpen je graag verder!
Neem contact met ons op Schrijf je in