Spoedsituatie, bel 071 36 177 77
Spoedsituatie, bel 071 36 177 77

Borstvoeding en flesvoeding

Welke voeding je de baby geeft is een belangrijke keuze.

Zowel voor de ontwikkeling als voor de gezondheid van jou en je baby. Het is daarom verstandig om je hier goed over (te laten) informeren om zo tot een voor jou/ jullie goede keus te komen. 

Borstvoeding

Moedermelk is de natuurlijke voeding voor je baby  en heeft veel voordelen. Het bevat naast voedingsstoffen die zijn afgestemd op de behoefte van de baby ook antistoffen die beschermen tegen ziektes en infecties. Zowel op de korte als lange termijn. Daarnaast is het ook gezond voor jou als moeder; het bevordert onder andere het herstel na de bevalling en verkleint de kans op het krijgen eierstokkanker op latere leeftijd en bepaalde vormen van borstkanker. Daarnaast geeft het lichaamscontact tijdens de borstvoeding je kind een gevoel van veiligheid, vertrouwen en geborgenheid en stimuleert het de hersenontwikkeling. Het advies van de WHO is om minimaal 6 maanden borstvoeding te geven. 

Er is veel informatie te krijgen over borstvoeding:

Kunstvoeding

Poedermelk (ofwel kunstvoeding of kunstmatige zuigelingenvoeding) wordt gemaakt van dierlijke of plantaardige stoffen.  Hierin zitten alle benodigde voedingsstoffen maar geen antistoffen die beschermen tegen ziektes en infecties. Mocht je geen borstvoeding kunnen of willen geven dan is kunstvoeding een goed alternatief. Alle kunstvoeding moet in Nederland aan strenge kwaliteitseisen voldoen dus het maakt niet uit welk merk je kiest. Een baby met kunstvoeding heeft behoefte aan lichamelijk contact, neem daarom ook voor de flesvoeding de tijd om een momentje samen te knuffelen en zorg voor zoveel mogelijk huid-op-huidcontact.

Het is belangrijk om de kunstvoeding goed te bereiden, de kraamverzorgende legt dit aan jullie uit. Er zijn verschillende soorten flessen en spenen te verkrijgen en we weten niet wat er voor jouw/ jullie baby het beste werkt. De kraamverzorgende kan jullie hierbij helpen. Koop daarom echter niet meteen een hele serie van 1 soort flessen en spenen.

Meer informatie kun je vinden:

Vragen tijdens je kraamperiode

Laat het ons weten

Neem contact op