Borstvoeding geven is een goede investering in de gezondheid van je kind. Een investering die in het begin meestal veel inspanning vergt maar zich terugbetaalt in een betere gezondheid van je kind en daarom echt de moeite waard is.

Uit onderzoek is gebleken dat borstvoeding voor een zuigeling de beste voeding is. Daarmee geef je jouw kind ook de beste start. Er is minder risico op maagdarmstoornissen, luchtweginfecties, urineweginfecties, bacteriële meningitis, chronische darmziekten. Ook allergische aandoeningen, diabetes mellitus, overgewicht en wiegendood komen in de groep borstgevoede kinderen minder voor.

Begeleiding bij borstvoeding

Voor ons is het als verloskundigen praktijk vanzelfsprekend dat wij jullie als aanstaande ouders alle steun en begeleiding bieden in jullie keuze voor borstvoeding. Het is jullie recht om voorlichting te krijgen over de voordelen van borstvoeding en wij hebben als gezondheidswerkers de plicht en verantwoordelijkheid om dit zo goed mogelijk te doen. Om een goede, weloverwogen keuze te maken, is het goed om in de zwangerschap meer te weten te komen over borstvoeding. Zeker als je twijfelt welke voeding je wilt geven raden wij je aan om je hierin te verdiepen. Er zijn vele manieren om dat te doen:

  • Kom naar onze voorlichtingsavond over borstvoeding.
  • Via internet kun je veel informatie vinden over de voordelen van borstvoeding voor moeder en kind. Lees over veel informatie, feiten en fabels. 
  • Tijdens de zwangerschapscontroles zullen wij regelmatig het onderwerp borstvoeding bespreken. Bij de tweede controle delen wij folders uit over de voordelen van borstvoeding. Tijdens de zwangerschap komen wij regelmatig terug op het onderwerp borstvoeding, zodat jullie als ouders een goede keuze kunnen maken voor jullie kind.
  • Tijdens de kraamperiode delen wij een checklist borstvoeding uit. Hiermee loop je, samen met de kraamverzorgende, nog een keer alle onderwerpen over borstvoeding na. Als er dan nog vragen zijn, kunnen wij deze nog beantwoorden.
  • Tijdens het kraambed werken wij bijna altijd met een gecertificeerd kraambureau zodat wij op een lijn staan in het begeleiden van borstvoeding. 

Alternatief

Soms is het geven van borstvoeding niet mogelijk of heb je na alles afgewogen te hebben, toch besloten om kunstvoeding te geven. Dan respecteren wij je alternatieve keuze en zullen we je daarbij adviseren en begeleiden.

Kunstvoeding

Mocht je geen borstvoeding kunnen of willen geven dan is kunstvoeding een goed alternatief. Wanneer je kunstvoeding wilt gaan geven, is het goed om vooraf na te denken wat voor soort voeding je wilt geven. Er zijn heel veel merken kunstvoeding met een groot verschil in prijs, terwijl de kwaliteit van alle merken goed is. 

Soorten flessen en spenen

Er zijn veel soorten flessen van ‘standaard’ tot flessen met een speciale speen en ventiel. Vooraf kunnen we niet zeggen welke fles het beste is. Begin met één soort, een niet te dure fles en kijk of je kind hier goed uit kan drinken. Als er problemen zijn tijdens de kraamweek kan je altijd nog een andere fles in huis halen. Hetzelfde geldt voor spenen. 

Verloskundigenpraktijk Noordwijk & Noordwijkerhout

Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout
Telefoon: 071-3617777
info@verloskundigen-noordwijk.nl

Meer informatie, wij helpen je graag verder!
Neem contact met ons op Schrijf je in