Spoedsituatie, bel 071 36 177 77
Spoedsituatie, bel 071 36 177 77

De voorbereiding

Tijdens de zwangerschap bereid je je als vrouw / stel langzaam voor op de bevalling.

Er is natuurlijk veel informatie te vinden over de bevalling. Hier de meest belangrijke informatie in het kort en links naar nuttige en betrouwbare websites waar meer en/of uitgebreidere informatie te vinden is. Daarnaast kun je natuurlijk ook met al je vragen bij ons terecht.

Verloskundigenpraktijk Noordwijk Noordwijkerhout

Cursus

Het volgen van een zwangerschapscursus is een goede manier om je voor te bereiden op de bevalling. Er zijn verschillende soorten cursussen; afhankelijk van het soort cursus wordt er meer of minder aandacht besteed aan bewegen, ademhalen, ontspannen en houdingen en vaak komen er ook een stukje theorie en tips over zwanger zijn en de bevalling aan bod. Kijk hier welke zwangerschapscursussen er gegeven worden. 

Geboorteplan

Een goede voorbereiding op de bevalling kan angst en onzekerheid wegnemen. Daardoor kun je je vaak beter ontspannen tijdens de bevalling. Zo kun je nadenken over waar je wil bevallen, in welke houding en met wie.

Waarom een geboorteplan?

  • Je bent al bewust bezig met de bevalling waardoor je je zo goed mogelijk voorbereid
  • Je laat ons en eventuele andere zorgverleners weten wat er voor jou/ jullie belangrijk is, wat jouw wensen zijn en hoe je graag wil dat mensen met je omgaan
  • Je kunt samen met je partner de bevalling en de verwachtingen van elkaar bespreken
  • Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet zo goed kunt vertellen wat je wilt.

We gebruiken in onze praktijk hetzelfde bevalplan als in de rest van de regio, ook het LUMC en het Alrijne Leiderdorp werken hiermee. Dit plan krijg je rond 30 weken per email toegestuurd en via de geboortemail. Bij 33 weken bespreken we het bevalplan met jou/jullie op het spreekuur.

Lezen

Er is een heleboel te lezen over de zwangerschap, bevalling en de periode daarna. Het is belangrijk dat dit betrouwbare informatie is en deze vind je vaak in boeken. Bij ons in de wachtkamer zijn verschillende boeken te vinden, deze worden ook uitgeleend. Geef het even aan bij ons of de assistente als je een boek mee wil nemen.

Wi je meer weten?

Ons team staat voor je klaar

Bel of mail ons