Na negen maanden zwangerschap kom je toe aan het voor jou/jullie misschien wel spannendste stukje: de bevalling. Hier vind je beknopte informatie en links waar je nog meer informatie kunt vinden. Mocht je daarna toch nog vragen hebben, dan kun je deze natuurlijk altijd stellen.

Cursus

Je kunt je prima voorbereiden door een zwangerschapscursus te volgen. De meeste cursussen besteden niet alleen aandacht aan bewegen en ontspannen, maar ook aan de theorie over zwangerschap en bevalling. Daarnaast geven cursusbegeleiders vaak praktische informatie over de bevalling en komen ook ademhalingsoefeningen en houdingen om de weeën op te vangen aan bod. Kijk hier welke zwangerschapscursussen er gegeven worden. 

Geboorteplan

Je weet vooraf natuurlijk nooit hoe je bevalling gaat verlopen, maar het is wel belangrijk om erover na te denken. Het is handig om te weten hoe een bevalling zich ongeveer ontwikkelt en wat je kunt verwachten. Je kunt nadenken over de plaats van de bevalling (thuis of ziekenhuis), wie je bij je bevalling wilt hebben, welke houding je prettig denkt te vinden, hoe je denkt om te gaan met de pijn, enzovoorts. We gebruiken in de hele regio hetzelfde bevalplan. Deze krijg je rond 30 weken per mail en via de geboortemail en maar laat het gerust weten als je deze graag eerder wil bekijken. We bespreken jullie bevalplan rond 33 weken zwangerschap.

Maken van een geboorteplan

Als je hebt bedacht wat je er in wilt zetten dan vul je je geboorteplan in en deze kun je dan mailen naar ons of meenemen bij de volgende controle. We nemen je plan dan samen door om te kijken of er bijzonderheden zijn en/of het plan nog aangepast moet worden? Stop een kopie bij je praktijkdossier en eventueel een bij de ziekenhuispapieren om mee te nemen naar het ziekenhuis. Als je nog vragen hebt, dan horen wij het graag tijdens een spreekuur.

Lezen

Er is een heleboel leesvoer over de zwangerschap, de bevalling en de tijd daarna. Op internet vind je allerlei websites en fora met verschillende verhalen over bevallingen, borstvoeding, flesvoeding enzovoorts. Op fora staan vaak alleen de meest interessante verhalen en dat zijn meestal verhalen over bevallingen met allerlei problemen. Het advies is dan ook om hier niet te intensief mee bezig te zijn. Betrouwbare informatie haal je beter uit boeken. Op de praktijk hebben we een aantal boeken liggen die de je kunt lenen en hier volgen nog een aantal boekentips:

  • De grote geboortegids – Mariel Croon en Joris van der Post
  • Veilig zwanger – Beatrijs Smulders en Mariel Croon
  • Veilig bevallen -  Beatrijs Smulders 
  • Waar beval ik? – Hellen Kooijman

Verloskundigenpraktijk Noordwijk & Noordwijkerhout

Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout
Telefoon: 071-3617777
info@verloskundigen-noordwijk.nl

Meer informatie, wij helpen je graag verder!
Neem contact met ons op Schrijf je in