Je wilt een spiraaltje laten plaatsen

Je hebt een gesprek gehad bij de verloskundige om de verschillende vormen en jouw keuze voor anticonceptie te bespreken. Daar is uitgelegd hoe het plaatsen van een spiraal gaat . Je recept is naar de apotheek verstuurd, aangeraden wordt minimaal een week voor het plaatsen het spiraal bij de apotheek te halen dit omdat de spiralen niet altijd op voorraad zijn. Zowel de Mirena, de Kyleena en de T-safe spiraal haal je op bij de apotheek en neem je mee naar de afspraak.

Het plaatsen van het spiraal wordt gedaan door een verloskundige van praktijk Noordwijk- Noordwijkerhout

Dit wordt bij voorkeur gedaan:

  • 10 -12 weken na de bevalling (koperspiraal)
  • 12 weken na de bevalling (Mirena)
  • Gedurende de borstvoedingsperiode óf (als je geen kraamvrouw bent) bij voorkeur als je ongesteld bent (4e / 5e dag)

Soa test

Het is belangrijk om voor de plaatsing van een spiraaltje er zeker van te zijn dat je geen SOA (geslachtziekte) hebt. Dit kan getest worden met een vaginale kweek. Je kunt een zelftest op Chlamydia, Gonorroe en Trichomonas bestellen via https://soacare.nl/homepage-2/  en thuis de test doen (Kosten € 45, het wordt verzonden in blanco doosje

Hoe gaat het in zijn werk?

Een uurtje voor de plaatsing kun je een pijnstiller innemen (400 mg Ibuprofen). Als je borstvoeding geeft kun je beter 1000mg paracetamol nemen .

Het plaatsen doen we met behulp van een eendebek (speculum). De speculum is van transparant kunststof, waardoor hij niet heel koud aan voelt. Er zijn verschillende soorten, we gebruiken de maat die het beste bij je past. De baarmoedermond wordt in beeld gebracht.

De baarmoedermond met een klemmetje beetgepakt, dit kan soms gevoelig/pijnlijk zijn. Dit moet gedaan worden om de baarmoeder in een rechte positie te krijgen, zodat het spiraal ingebracht kan worden. Om de baarmoeder in die rechte positie te krijgen, wordt er licht getrokken aan de baarmoedermond. Dit kun je als menstruatiepijn ervaren in je onderbuik..

De baarmoederhals wordt met dunne staafjes opgemeten, waarna het spiraal met de inbrenghuls wordt ingebracht. Na het inbrengen wordt de huls teruggetrokken en de touwtjes worden afgeknipt. De tang en de eendenbek worden en weggehaald en het plaatsen is klaar..

Doordat de baarmoedermond wordt vastgepakt met een tang ontstaat er een klein wondje waaruit je iets kunt vloeien.. In de eerste dagen na de plaatsing kun je hierdoor dus nog wat vloeien en adviseren wij om de eerste week geen tampons te gebruiken.

Neem ook een inlegkruisje of maandverband mee; je kan wat last hebben van bloedverlies na het plaatsen. 

 

Nacontrole spiraal

Na plaatsing van een spiraal kan er, indien gewenst, na 6 weken een echo worden gemaakt. Dit wordt gedaan door echopraktijk de LindeEen afspraak maken gaat via onze assistente

Spiraal vervangen of verwijderen (kinderwens?)

Wil je je spiraal juist laten verwijderen of moet deze vervangen worden?

Dat kan ook bij verloskundigenpraktijk Noordwijk-Noordwijkerhout. Indien de reden voor het verwijderen hiervoor een kinderwens is kun je het beste vooraf starten met het slikken van foliumzuur.

 

Verloskundigenpraktijk Noordwijk & Noordwijkerhout

Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout
Telefoon: 071-3617777
info@verloskundigen-noordwijk.nl

Meer informatie, wij helpen je graag verder!
Neem contact met ons op Schrijf je in