De kraamverzorgster komt na de bevalling in huis om je te helpen met de verzorging van de baby en om controles te doen bij moeder en kind.

Kraamzorg

Wij werken samen met een kraamverzorgster zoals een arts in een ziekenhuis samenwerkt met een verpleegkundige. Daarom vinden wij het belangrijk dat het goed geregeld is. Het is belangrijk dat je kraamzorg op tijd regelt. Dit kan al heel vroeg in de zwangerschap, maar je kunt ook eerst de echo afwachten. Zorg dat je het met vier maanden geregeld hebt. De kraamzorg wordt grotendeels betaald door je zorgverzekering en afhankelijk van welke aanvullende verzekering je hebt, moet je de eigen bijdrage wel of niet zelf betalen. Hoe regel je dit?
Voor het regelen van de kraamzorg kan je het beste contact opnemen met je zorgverzekeraar, zij hebben contracten met verschillende kraamcentra. Je kunt een voorkeur doorgeven. Wij werken prettig samen met kraambureau De Waarden, een grote organisatie met goede kraamverzorgsters. Mocht je je liever willen aanmelden bij een andere organisatie, dan is dat ook prima. Belangrijk is wel om (als je in het ziekenhuis wil bevallen) na te vragen bij je verzekering bij welke kraamzorgorganisaties zij de begeleiding bij een poliklinische bevalling vergoeden. In het GeboorteHuis Leiden komt de kraamzorg ons ondersteunen bij de bevalling ( in plaats van een verpleegkundige zoals voorheen)

Kraampakket

Ongeacht waar je wilt bevallen, een kraampakket moet je altijd in huis hebben. In een kraampakket zitten onder andere kraamverbanden, celstof matjes, een matrasbeschermer, gazen en alcohol. Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je dit kraampakket meestal van je zorgverzekeraar, anders moet je het zelf samenstellen. Kraampakketten zijn verkrijgbaar bij de drogist, apotheek en bij onze praktijk. 

Erkenning

Meer informatie over het erkennen van een kind vind je op de site van Rijksoverheid.nl. Dit is nodig als je niet getrouwd of geregistreerd partner bent en het kind toch de achternaam van de vader wilt geven. 

Verzekering

Als je zwanger wilt worden (of net bent) dan is het handig om je verzekering nog eens goed te bekijken: wat krijg je precies vergoed? Voor de zwangerschap is het handig om informatie in te winnen over de volgende vragen:

  • Als het niet lukt om zwanger te worden, wat krijg je dan vergoed aan behandelingen?
  • Hoeveel kraamzorg krijg je vergoed?
  • Krijg je een kraampakket van je verzekering?
  • Welke onderzoeken krijg je vergoed?
  • Wat krijg je vergoed als je kiest voor een poliklinische bevalling?
  • Hoe zit het met zwangerschapscursussen?
  • Hoe zit het met bijvoorbeeld fysiotherapie, of consulten bij een lactatiekundige?

Aanpassen verzekering

Er is nog tijd om je verzekering aan te passen. Verder moet je na de bevalling de gegevens van jullie kind doorgeven. Je mag zelf kiezen bij welke verzekering je de baby voegt. Dat je nog niet meteen alle benodigde gegevens hebt is niet erg: je kunt meestal binnen drie maanden het kind op de verzekering erbij laten zetten, waarbij het met terugwerkende kracht vanaf de dag van de geboorte is verzekerd. Het is handig om te kijken of je de verzekering waarbij je de baby voegt, moet of wilt aanpassen. Kinderen tot achttien jaar worden gratis meeverzekerd met de ouders.

Aangifte

Meer informatie over het aangifte doen lees je op Rijksoverheid.nl. Aangifte dien je te doen bij de gemeente waar het kind geboren is, binnen drie werkdagen na de geboorte. 

Verloskundigenpraktijk Noordwijk & Noordwijkerhout

Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout
Telefoon: 071-3617777
info@verloskundigen-noordwijk.nl

Meer informatie, wij helpen je graag verder!
Neem contact met ons op Schrijf je in