Tijdens de zwangerschap moet je minstens twee keer bloed laten prikken. Het eerste bloedonderzoek gebeurt na de tweede controle, ongeveer tussen de tien en veertien weken zwangerschap.

Bloedonderzoek

Het laboratorium kijkt naar het volgende: 

  • ijzergehalte (Hb en MCV) 
  • suikergehalte (glucose)
  • bloedgroep en Rhesus (D) factor en Rhesus (c) factor
  • eventuele vreemde antistoffen in je lichaam
  • geslachtsziektes zoals lues, hepatitis B en HIV
  • indien noodzakelijk een aantal kinderziektes waaronder rode hond (rubella), waterpokken (varicella) en de 5e ziekte (parvo B19).

Het tweede bloedonderzoek vindt plaats bij ongeveer dertig weken en daarbij bepalen we het ijzergehalte (Hb en MCV) opnieuw. Als je Rhesus (D) of Rhesus (c) negatief bent, dan moet je bij 27 weken ook nog bloed laten prikken. Soms kan het nodig zijn om vaker bloed te laten prikken, je krijgt dit dan van ons te horen. Bijvoorbeeld bij 24 weken kun je het advies krijgen om te laten prikken voor glucose. Of omdat je boven de 36 jaar bent, overgewicht hebt, of wanneer er suikerziekte in de familie zit.

Uitslag
De uitslag van een ijzergehalte en glucosetest zijn na ongeveer een dag bekend, de overige uitslagen binnen tien werkdagen. Voor uitslagen geldt: geen bericht, goed bericht. Als één van de uitslagen niet goed is, dan bellen we jou. Anders bespreken we de uitslagen bij een vervolgcontrole. Een aantal bloedonderzoeken valt tegenwoordig onder het eigen risico en hier kun je dus een rekening van je zorgverzekeraar voor ontvangen. Op de pagina met links vind je uitgebreide informatie over bloedonderzoek en wat het opspoort.

Urine

Wij controleren niet standaard jouw urine tijdens de zwangerschap. Wij doen dit alleen bij een (vermoeden op) zwangerschapsvergiftiging en bij een hoge bloeddruk. We kijken dan naar de aanwezigheid van eiwit in je urine. Heb je last van blaasklachten en mogelijk een blaasontsteking, ga dan langs de huisarts. De assistente kan je urine dan hier op controleren.

Gewassen plas
Urine onderzoek is het meest betrouwbaar met midstream urine, ook wel ‘gewassen plas’ genoemd. Dit houdt in dat je eerst je onderlichaam schoonmaakt of afspoelt met een natte washand of natte watten/gazen en dat je vervolgens eerst een beetje in de wc plast en daarna pas in het potje. Hiermee voorkom je zoveel mogelijk dat er afscheiding in de urine terecht komt.

Locaties bloedafname

Woonzorgcentrum Jeroen
St Jeroenspark 1
2201 KS Noordwijk.
Ingang tegenover parkeergarage en ingang van de Digros. 
Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 11.00 uur.

Gezondheidscentrum Wantveld
Wantveld 9
Noordwijk
Maandag t/m vrijdag van 11.15 tot 11.45 uur.

Gezondheidscentrum Noordwijkerhout
Via Antiqua 19
2211 HW Noordwijkerhout.
Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 10.00 uur.

LUMC

Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Centrale Bloedafname: C2

 

Verloskundigenpraktijk Noordwijk & Noordwijkerhout

Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout
Telefoon: 071-3617777
info@verloskundigen-noordwijk.nl

Meer informatie, wij helpen je graag verder!
Neem contact met ons op Schrijf je in