Al vanaf het moment dat je zwanger wilt worden en als je net zwanger bent zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om de kans op een (gezonde) zwangerschap zo groot mogelijk te maken. Ook kun je van tevoren kijken of er risico’s zijn en of je hier iets aan kunt doen en welke onderzoeken mogelijk zijn.

Kinderwens? 

Als je bezig bent met zwanger worden of hierover nadenkt, dan kun je samen met je partner naar het kinderwensspreekuur komen.

Straks gezonder zwanger

Waarom zou je, met partner, naar een spreekuur gaan voordat je zwanger bent? Er zijn een aantal dingen waar je nu al rekening mee kunt houden, zodat jullie straks gezonder de zwangerschap ingaan. Bij de pagina met links kun je deze vinden op strakszwangerworden.nl. Bij het Kinderwensspreekuur gaan we hier uitgebreid op in. Als de verloskundige denkt dat er risico’s zijn, kunnen ze je op tijd verwijzen.

Voorbereiding

Je kunt een vragenlijst invullen via de website Zwangerwijzer.nl. Hierin staan vragen over de aanstaande moeder en aanstaande vader. De ingevulde vragenlijst kun je mailen. De verloskundige die je tijdens het spreekuur ziet, is dan al voorbereid en bespreekt specifiek jouw situatie. Bel of mail ons gerust als je meer informatie wilt.

Interessant

Foliumzuur
Extra foliumzuur is belangrijk als je zwanger wilt worden. Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte. Heb je een kinderwens en wil je zwanger worden? Slik dan extra foliumzuur want het beste is om al voor de zwangerschap (liefst minimaal 4 weken daarvoor) te beginnen. Je kunt bijvoorbeeld meteen beginnen als je stopt met de anticonceptiepil. Extra foliumzuur is met name de eerste 10 weken van de zwangerschap belangrijk, dus daarna kun je er mee stoppen.

Erfelijkheid
Als je zwanger wilt worden of net zwanger bent, dan is het belangrijk om na te vragen of er erfelijke of aangeboren afwijkingen in de families voorkomen. Voorbeelden zijn een hazenlip, open ruggetje, hartafwijkingen en Down-syndroom. Als dit voorkomt dan is er mogelijk een verhoogd risico om een kindje met een afwijking te krijgen. Dit is een reden voor extra onderzoek. Tijdens de eerste controle zal je hier een vraag over krijgen. Meer informatie vind je op Erfelijkheid.nl

Erfelijkheidsonderzoek
Komen er erfelijke of aangeboren afwijkingen voor in de familie? Dan is erfelijkheidsonderzoek mogelijk, om te kijken of er een verhoogd risico is op een kind met een aangeboren afwijking. Je kunt hiervoor contact opnemen met het Klinisch Genetisch Centrum Leiden: 071-5268033. Je hebt wel een verwijzing nodig van de verloskundige of huisarts

Voeding/leefwijze
Goede voeding is tijdens de zwangerschap extra belangrijk, maar het is een fabel dat je tijdens je zwangerschap voor twee moet eten. Belangrijk is dat je gezond en gevarieerd eet en dus voldoende goede voedingsstoffen en vitamines binnenkrijgt. Er zijn echter voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden omdat ze bacteriën of parasieten kunnen bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor het ongeboren kind. Voor uitgebreidere informatie kijk je bij het Voedingscentrum.nl

Daarnaast kan het zijn dat je bijvoorbeeld op je werk met bepaalde stoffen in aanraking komt die effect kunnen hebben op je vruchtbaarheid of de zwangerschap. Meer informatie hier over kun je vinden op de website van het fnv.

Verloskundigenpraktijk Noordwijk & Noordwijkerhout

Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout
Telefoon: 071-3617777
info@verloskundigen-noordwijk.nl

Meer informatie, wij helpen je graag verder!
Neem contact met ons op Schrijf je in