Naweeën

Naweeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder na de bevalling. Als de placenta heeft losgelaten, blijft er een wond achter in de baarmoeder, waardoor je bloed verliest. Het samentrekken van de baarmoeder zorgt dat de bloedvaten zoveel mogelijk worden afgekneld zodat je minder bloed verliest. Ook zorgen naweeën ervoor dat je baarmoeder weer krimpt naar de oorspronkelijke grootte. Je kunt na een bevalling hier soms wel een paar dagen last van houden, vaak vooral tijdens de borstvoeding. Dan komt een hormoon vrij dat zorgt voor samentrekkingen van de baarmoeder. Naweeën kunnen erg heftig en pijnlijk zijn, soms zo erg dat je ze weer weg moet zuchten. Je kunt hiervoor paracetamol innemen. Helpt dit niet voldoende, neem dan contact met ons op.

Bloedverlies

Het is normaal dat je na de bevalling een aantal weken bloedverlies hebt. Dit komt door de wond van de placenta en omdat het baarmoederslijmvlies dat zich tijdens de zwangerschap heeft opgebouwd, weer wordt afgestoten. Dit bloedverlies is de eerste dagen meestal het hevigst en donkerrood van kleur. Na verloop van tijd wordt het minder en lichter tot het na zes weken helemaal stopt. Neemt het bloedverlies ineens weer toe en verlies je stolsels? Dan is het belangrijk om contact met ons op te nemen. Bel ook als het bloedverlies heel sterk/vies gaat ruiken, zeker als je ook last hebt van toenemend bloedverlies, buikpijn en/of koorts. Overigens is het normaal dat het bloedverlies tijdelijk iets heftiger is als je een drukke dag hebt gehad. Neem bij twijfel contact met ons op.

Hechtingen

Veel vrouwen moeten worden gehecht na de bevalling, de een meer dan de ander. Meestal gebruiken we oplosbare hechtingen die we onder de huid aanbrengen. Je ziet ze niet zitten en zijn binnen 10-14 dagen vanzelf opgelost. Vaak is de wond de eerste dagen nog pijnlijk/gevoelig en na een paar dagen kunnen de hechtingen door de genezing wat gaan trekken. Eventueel kunnen we dan een knoopje doorknippen zodat de spanning er af is. Om te voorkomen dat de hechtingen ontsteken, is het belangrijk om na iedere toiletgang te spoelen: met een kannetje water of onder de douche. Soms kan het prettig zijn om de eerste dagen onder de douche te plassen. Ook al zijn de hechtingen pijnlijk, toch is het ook erg belangrijk om gewoon te gaan zitten, liefst op een harde ondergrond. Dit voorkomt zwelling en stimuleert de doorbloeding en daarmee ook de genezing.

Stuwing

Stuwing is een verhoogde toevoer van bloed naar de borsten waarbij de borsten hard en gespannen aanvoelen. Dit ontstaat meestal op de vierde of vijfde dag na de bevalling. Als je borstvoeding geeft dan is de oorzaak het op gang komen van de melkproductie. Ook als je flesvoeding geeft, kun je stuwing krijgen. Dit houdt meestal ongeveer 24 uur aan, waarna de spanning weer afneemt.

Verloskundigenpraktijk Noordwijk & Noordwijkerhout

Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout
Telefoon: 071-3617777
info@verloskundigen-noordwijk.nl

Meer informatie, wij helpen je graag verder!
Neem contact met ons op Schrijf je in