Binnen drie weken na de geboorten worden een hielprik en een gehoorscreening bij het kindje gedaan. 

Hielprik en gehoorscreening

Voor pasgeboren baby’s is vitamine K en D van belang.  

Vitamine K 
Vitamine K is een vitamine die zorgt voor de bloedstolling. Deze vitamine wordt gemaakt in de darmen, maar bij een pasgeborene moeten deze nog rijpen. Alle pasgeborenen krijgen een aantal uur na de bevalling vitamine K voor een week. Ook daarna heeft de baby nog extra vitamine K nodig. Als je borstvoeding geeft dan moet je vitamine K druppels in huis halen en deze dagelijks aan de baby geven totdat hij of zij drie maanden oud is en het zelf kan aanmaken. Bij flesvoeding hoef je de baby geen extra vitamine K te geven omdat dit aan de flesvoeding is toegevoegd.

Vitamine D 
Vitamine D is belangrijk voor de botopbouw en mensen maken het aan onder invloed van zonlicht. In Nederland komen kinderen niet voldoende met zon in aanraking om genoeg vitamine D aan te maken. Alle kinderen moeten van een week tot vier jaar vitamine D slikken. Dit geldt ook voor kinderen die flesvoeding krijgen.

Heupencontrole

Het advies is om bij alle kinderen binnen drie weken na de geboorte de heupen te laten controleren. Dit gebeurt om te kijken of de stand van de heupen afwijkt en er misschien een spreidbroek nodig is. Deze controle wordt in Noordwijk en Noordwijkerhout door vrijwel alle huisartsen tijdens het huisbezoek gedaan. Is jullie kindje na de bevalling door een kinderarts nagekeken, dan heeft deze de heupencontrole al gedaan.

Heupafwijkingen

Soms zijn er redenen om de heupen extra te laten controleren in het ziekenhuis. Dit is bijvoorbeeld als er heupafwijkingen in de nabije familie voorkomen of als jullie kindje in een stuitligging is geboren. In dat geval kun je naar de heupenpoli in het LUMC, elke donderdagochtend tussen 08.30 en 11.00 uur. Zij zullen daar de heupen van de baby controleren en een vervolgafspraak maken om op latere leeftijd nog een echo van de heupen te maken.

Consultatiebureau

Ongeveer een week na de geboorte van jullie kindje komen wij voor het laatst langs tijdens jouw kraambed. Wij dragen de zorg voor de baby dan over aan het consultatiebureau. Tijdens de kraambedperiode zijn de medewerkers al gebeld door jullie of door de kraamverzorgster. Als wij voor het laatst zijn geweest sturen we ze nog een mailtje met eventuele bijzonderheden. Zij nemen dan binnen drie weken contact met jullie op. Daarna volgt er een huisbezoek om uitleg te geven over wat ze doen en om te kijken hoe het gaat. Je kunt dan vragen stellen rondom de zorg voor jullie kind, bijvoorbeeld over de voeding en eventuele vaccinaties.  Zie ook de informatie van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken op de pagina met links.

Nacontrole

Ongeveer zes weken na de bevalling kun je als je dat prettig vindt een afspraak maken met ons voor een nacontrole van jou en je baby. Het leukste is dan om de afspraak te maken bij degene die de bevalling heeft begeleid. We bespreken het verloop van de bevalling, je conditie op dat moment, de voeding van je kindje en hebben het over anticonceptie. Bij klachten kunnen we eventueel nog een laatste inwendig onderzoek verrichten. Als je vragen hebt, schrijf ze dan op. En je baby mag je altijd meenemen!

Enquête

Na de bevalling krijg je van onze praktijk via de mail een link voor een enquête met de vraag of je deze in wilt vullen. Je kunt het met naam of anoniem invullen. We willen graag weten hoe jullie onze zorg ervaren hebben en of er iets is wat we volgens jullie kunnen verbeteren, of juist zo moeten houden. 

Anticonceptie

Net na de bevalling moet je er waarschijnlijk niet aan denken, maar je kunt redelijk snel alweer vruchtbaar zijn en dus ook weer zwanger worden. Wanneer je menstruatie weer op gang komt weten we nooit van tevoren en is per vrouw verschillend. Ook is dit afhankelijk van het soort voeding wat je geeft.
Bij flesvoeding komt de cyclus meestal redelijk snel weer op gang, zo’n 4 tot 12 weken na de bevalling. Bij borstvoeding kan dit soms wel 9 maanden of langer duren, afhankelijk van hoe lang en hoe vaak je voedt. Ook dan kun je echter gewoon een eisprong hebben en dus zwanger worden. De eerste eisprong vindt echter plaats voor de eerste menstruatie en je hebt dus vaak niet in de gaten wanneer dat precies is. Daarom is het belangrijk om op tijd na te denken over anticonceptie. Er zijn allerlei soorten anticonceptie verkrijgbaar en je kunt dit met de huisarts bespreken. Aan het eind van het kraambed zullen wij je hier ook op wijzen, een folder achter laten en eventuele vragen beantwoorden. Meer info vind je hier

 

 

 

Verloskundigenpraktijk Noordwijk & Noordwijkerhout

Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout
Telefoon: 071-3617777
info@verloskundigen-noordwijk.nl

Meer informatie, wij helpen je graag verder!
Neem contact met ons op Schrijf je in