Corona bij zwangere

Zwangere vrouwen hebben niet meer kans om corona te krijgen dan andere vrouwen in dezelfde leeftijd. Zwangere vrouwen die corona krijgen hebben echter wel een groter risico op een ernstiger verloop van de ziekte voor de vrouw en haar (ongeboren) kind. Van de honderd zwangere vrouwen met corona moeten er vier naar de intensive. Drie van die vier vrouwen hebben intensieve beademing nodig. De kans dat een zwangere vrouw met corona naar de intensive care moet, is wel drie keer zo groot als bij een vrouw van dezelfde leeftijd die niet zwanger is.

Een zwangere vrouw met corona heeft een iets grotere kans op een vroeggeboorte. Waarschijnlijk doordat sommige vrouwen eerder bevallen met een keizersnee of ingeleid worden. De arts kan beter behandelen als de baby uit de buik is. We weten nog niet of en zo ja, wat eventuele gevolgen in de toekomst zijn voor een zwangere die corona heeft gehad.

 

Corona bij de (ongeboren) baby

Als je tijdens je zwangerschap corona hebt (gehad) dan krijgt de baby antistoffen tegen corona via de moederkoek(placenta). We weten nog niet of je baby daardoor minder snel corona krijgt of er minder ziek van wordt. Wel weten we dat kinderen meestal niet erg ziek worden van corona.

Baby's van zwangere vrouwen die corona hebben of hebben gehad worden wel vaker opgenomen op de intensive care dan andere baby's. Dit komt waarschijnlijk doordat deze kinderen vaker te vroeg worden geboren. Ze hebben geen grotere kans om te overlijden. Het is nog niet bekend wat de eventuele gevolgen in de toekomst zijn voor kinderen van wie hun moeder tijdens de zwangerschap besmet was met corona.

 

 

Verloskundigenpraktijk Noordwijk & Noordwijkerhout

Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout
Telefoon: 071-3617777
info@verloskundigen-noordwijk.nl

Meer informatie, wij helpen je graag verder!
Neem contact met ons op Schrijf je in