Als de bevalling goed op gang is, dan moeten jullie contact met ons opnemen. Maar natuurlijk mogen jullie ook bellen bij twijfel of ongerustheid. Je vindt hier wanneer je ons in ieder geval moet bellen.

Weeën

Tussen de 37 en 42 weken zwangerschap is het normaal dat de bevalling begint. Dan mag je ook onder de begeleiding van een verloskundige bevallen, thuis of in een ziekenhuis. Het kan zijn dat jouw baarmoeder zich al eerder aan het voorbereiden is. Dat merk je aan onregelmatige samentrekkingen: de oefenweeën. Deze zorgen ervoor dat je baarmoeder(mond) rijpt voor de bevalling. Je krijgt nog geen ontsluiting. Door de activiteit van je baarmoeder kan het zijn dat je de slijmprop met wat bloed verliest. Dit kan geen kwaad en zegt nog niets over het tijdstip van bevallen.

Meestal begint de bevalling zo: 

Weeën bij je 1e kind:

 • beginnen onregelmatig 
 • na verloop van tijd merk je steeds meer regelmaat in je weeën
 • als de weeën tussen de 3 en 5 minuten blijven komen, een minuut duren en je ze weg moet zuchten, is in de meeste gevallen de bevalling goed op gang. Dit is een mooi moment om ons te bellen. Als je behoefte hebt om ons eerder te zien of te spreken, kun je altijd bellen. We kunnen op elk moment van de bevalling langskomen.  

Weeën bij een 2e of volgende kind: 

 • als je merkt dat ze echt doorzetten, zoals je het herkent van een vorige bevalling, is het tijd om ons te bellen
 • meestal is dit wanneer de weeën een uur lang om de 5 minuten komen.

Soms begint de bevalling zo: 

Gebroken vliezen: 
Als je bevalling begint met het breken van de vliezen en het vruchtwater is mooi helder (zo helder als kraanwater tot licht troebel met witte vlokjes) en je hebt nog geen weeën, dan bel je ons overdag tussen 9 uur en 21 uur. ’s Nachts hoef je niet te bellen bij gebroken vliezen en helder vruchtwater terwijl je nog geen weeën hebt, want dan doen wij niets. 

 • Is het vruchtwater groen, geel of bruin van kleur, dan bel je direct, ook al is het midden in de nacht. Probeer altijd wat vruchtwater op te vangen.
 • Soms geven we je tijdens het spreekuur andere belinstructies, bijvoorbeeld als het hoofdje nog niet goed ingedaald is
 • Als je twijfelt over de kleur moet je ook bellen.

Bloedverlies: 

 • Als je helderrood bloed verliest, als bij een menstruatie (een maandverband vol), of als je er buikpijn bij hebt, dan bel je ons direct.
 • Wanneer je de slijmprop verliest, dan kan daar ook wat helderrood bloed bij zitten. Dit betekent nog niet dat je gaat bevallen en je hoeft ons daarvoor dus niet te bellen.
 • Als je bloed verliest en je twijfelt of het veel of weinig is, en je maakt je zorgen, dan moet je ook bellen.

Ongerustheid/overige:

 • Als je angstig of onrustig bent, of als je het niet meer ziet zitten, of als je je kind veel minder vaak voelt bewegen, dan mag je ons natuurlijk altijd bellen.
 • Als je nog geen 37 weken zwanger bent en last hebt van het bovenstaande, moet je ons altijd direct bellen.

Welk nummer moet je bellen?

Als je denkt dat de bevalling is begonnen, dan bel je met het spoednummer: 071-3617777 keuze 1. Op dit telefoonnummer zijn we 24u per dag bereikbaar. Als we niet opnemen dan zijn we meestal in gesprek of even heel druk bezig, dus probeer het dan even later nog een keer.

Kun je ons bij herhaling niet bereiken? Dan kun je bellen met de verloskamers van het GHL: 071-5260900. Zij nemen dan contact op met ons of kunnen jullie verder helpen.

Verloskundigenpraktijk Noordwijk & Noordwijkerhout

Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout
Telefoon: 071-3617777
info@verloskundigen-noordwijk.nl

Meer informatie, wij helpen je graag verder!
Neem contact met ons op Schrijf je in