Nederland is het enige land in de wereld waar vrouwen de keuze hebben om thuis of in het ziekenhuis te bevallen. Ons land kent een traditie van bevallen in de eigen, vertrouwde omgeving. Zo kun je bevallen op een rustige, ontspannen wijze.

Dat er in het dichtbevolkte Nederland veel thuisbevallingen zijn, is niet toevallig; er zijn hier zoveel ziekenhuizen in de buurt dat een barende vrouw zo nodig snel in het ziekenhuis is. Wij begeleiden zowel de thuisbevalling als de poliklinische ziekenhuisbevalling (in het ziekenhuis, maar onder onze begeleiding). Het is van belang dat je daar bevalt waar je je het meest veilig voelt, zodat je je het beste kunt ontspannen. De kans op een optimale bevalling is dan het grootst.

Thuis bevallen 

Voor de bevalling heb je krachtige weeën nodig. Deze weeën krijg je het best op de plaats waar je je het meest op je gemak voelt en waar je je het best kunt ontspannen. Over het algemeen is thuis de beste plek, want: 

  • je kunt gaan douchen wanneer je wilt
  • je wordt niet gestoord door anderen
  • je weet waar alles ligt
  • je hoeft je niet te oriënteren in een vreemde omgeving
  • je bent niet afhankelijk van anderen en je kunt gemakkelijk allerlei houdingen aannemen.

Medisch gezien, begeleiden wij je thuis op dezelfde manier als wanneer je poliklinisch bevalt. Bij een bevalling thuis is er een kraamverzorgster aanwezig, bij een poliklinische bevalling in een ziekenhuis een verpleegkundige en/of kraamverzorgster. Zij assisteert ons en verzorgt jou en je baby.

Thuis bevallen net zo veilig
Uit onderzoek blijkt dat een thuisbevalling ten minste net zo veilig is als een poliklinische bevalling. Vrouwen die hun eerste kind krijgen is thuis net zo veilig, vrouwen die al eerder een kind hebben gehad kunnen zelfs beter thuis bevallen. Om veilig en verantwoord thuis te bevallen zijn er wel enkele voorwaarden: 

  • het is niet meer dan 1 trap op naar de kamer waar je gaat bevallen
  • er is geen wenteltrap of hele steile trap
  • er is een trapleuning aanwezig
  • aanwezigheid van een lift waar een brancard in past, als je boven in een flatgebouw of  appartementencomplex woont
  • er is een bed op minimaal 75-80 cm hoogte
  • je hebt een po en eventueel een rugsteun, douchekruk en een papegaai (een steun waaraan je je in bed omhoog kunt trekken) in huis. Je kunt dit huren bij de thuiszorg.
  • er is een kraampakket in huis
  • je hebt kraamzorg geregeld
  • je hoeft geen trappen op- of af als je meer dan100 kg weegt
  • jouw BMI ligt onder de 40.

In het ziekenhuis bevallen

Een poliklinische bevalling is een bevalling in het ziekenhuis onder begeleiding van je eigen verloskundige. Het eerste deel van je bevalling blijf je in principe thuis. Voor de bevalling huur je eigenlijk de verloskamer. Je gaat met eigen vervoer naar het ziekenhuis. Na de bevalling blijf je daar ongeveer nog twee uur.

Eigen keuze
Het is belangrijk dat je samen met je partner de bevallingslocatie kiest waar jullie je het prettigst en veiligst voelen. De definitieve keuze maak je aan het einde van de zwangerschap, zelfs tijdens de weeën kan je nog van gedachten veranderen. Als je poliklinisch wil bevallen moet je rekenen op een eigen bijdrage in de kosten. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van je verzekering. Het ziekenhuis stuurt je na de bevalling een rekening. In het GeboorteHuis Leiden worden we bij een poliklinische bevalling ondersteund door een kraamverzorgster van de kraamzorgorganisatie waar je bent ingeschreven.

Voor- en nadelen

Heb je geen medische indicatie en geen plaats indicatie (dit wil zeggen dat je in het ziekenhuis moet bevallen, maar dit mag nog wel onder leiding van de verloskundige)? Voldoet de situatie thuis wel aan de eerder genoemde voorwaarden? Dan ligt de keus voor de plaats van de bevalling bij jullie. Natuurlijk hebben zowel thuis- als ziekenhuisbevallingen hun eigen voor- en nadelen die we hier kort op een rijtje zetten:

Voordelen thuisbevalling

  • je bent in je eigen vertrouwde omgeving met je eigen spullen
  • voor partner en kinderen is het wellicht prettig dat je thuis blijft
  • na je bevalling kun je douchen en je bed in, zonder eerst een autorit
  • er is minder kans op complicaties door te vroeg ingrijpen.

Nadelen thuisbevalling

  • er is altijd kans op een (acute) rit naar het ziekenhuis
  • ongeveer de helft van de vrouwen die thuis willen bevallen van hun eerste kind, komt toch in het ziekenhuis terecht. Meestal is dit al tijdens de ontsluiting en vaak op ongeveer hetzelfde moment als wanneer je naar het ziekenhuis zou gaan als je daar al zou willen bevallen. Soms moet je echter ook tijdens het persen of vlak nadat je kindje geboren is naar het ziekenhuis.

Voordelen ziekenhuisbevalling

  • het GEVOEL van veiligheid, let wel, het gaat hier om het gevoel, het is dus niet bewezen veiliger
  • je hoeft niet meer vervoerd te worden als er tijdens het persen of vlak na de geboorte een medische indicatie ontstaat. 

Nadelen ziekenhuisbevalling

  • je hebt te maken met wisselende gezichten van verpleegkundigen door aflossing van diensten
  • je moet na je bevalling eerst weer in de auto
  • het kan zijn dat je een nacht in het ziekenhuis moet blijven zonder je partner. 
  • vaak wordt er sneller ingegrepen, waardoor er meer risico’s ontstaan.

Belangrijk om te weten is, dat je altijd tot op het laatste moment kunt beslissen, zelfs al heb je eerder een voorkeur aangegeven. Je kunt dus van voorkeur veranderen. Natuurlijk kan het wel zo zijn dat het zo snel gaat dat we niet meer thuis weg kunnen. Het belangrijkste bij het maken van een keuze voor de plek van je bevalling is om je gevoel te volgen. Het is het beste voor jezelf en het verloop van de bevalling als jij en je partner je goed en veilig voelen bij de keuze die jullie hebben gemaakt.

Medische indicatie

Soms heb je als zwangere een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen. Er zijn drie soorten medische indicaties: 

  • Direct bij het begin van een zwangerschap, bijvoorbeeld als je medicijnen gebruikt of een ziekte hebt. In dit geval verzorgen wij jouw kraambed. 
  • Tijdens de zwangerschap, onder meer bij hoge bloeddruk, te hoge suikers, te groot of te klein kind, stuitligging. In dit geval ga je meestal tijdens je zwangerschap een keer bij de gynaecoloog op gesprek en word je ‘overgenomen’ tussen de 34 en 36 weken. Deze vindt plaats tijdens of direct na de bevalling, bijvoorbeeld bij problemen met vruchtwater, of te veel bloedverlies na de bevalling. 
  • Soms heb je een plaats indicatie, dat wil zeggen dat wij je bevalling mogen doen. Alleen niet thuis, maar in een ziekenhuis. Als er dan ingegrepen moet worden, is alles bij de hand.

Ziekenhuizen

In de regio zijn drie ziekenhuizen waar je naar toe kunt:

 

GHL (GeboorteHuis Leiden)gevestigd in LUMC, 7e etage
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Alrijne Leiderdorp
Alrijne ziekenhuis locatie Leiderdorp
Simon Smitweg 1
2353 GA Leiderdorp

 

Op 1 juli 2016 opende het GeboorteHuis Leiden (GHL) haar deuren. Het GeboorteHuis Leiden is ontstaan vanuit een unieke samenwerking tussen het LUMC, Alrijne ziekenhuis Leiden en de verloskundige praktijken van Leiden eo de Bollenstreek. In het GHL wordt alle mogelijke hulp geboden tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Of je nu poliklinisch wilt bevallen onder begeleiding van de eigen verloskundige, of wanneer jij of je baby hoog-technische academische hulp nodig hebt dan ben je hier aan het juiste adres. Meer informatie vind je op GeboorteHuisLeiden.

De poliklinieken blijven wel in beide ziekenhuizen open, dus voor een afspraak bij de gynaecoloog kun je zowel terecht op locatie Alrijne Leiden en als bij locatie LUMC

We komen het meest in het GHL, omdat deze dichtbij en dus het snelst aan te rijden zijn. Het Alrijne Leiderdorp is verder weg en daardoor is het voor ons lastiger om mee te gaan. Het is dan namelijk te ver rijden als we vanuit Noordwijk of Noordwijkerhout gebeld worden voor een spoedgeval. We zullen altijd op dat moment bekijken wat voor ons mogelijk is, maar houd er rekening mee dat we niet mee rijden als we de bevalling overdragen aan de gynaecoloog. Als je onder onze leiding bevalt dan gaan we natuurlijk gewoon mee om de bevalling te begeleiden.

Verloskundigenpraktijk Noordwijk & Noordwijkerhout

Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout
Telefoon: 071-3617777
info@verloskundigen-noordwijk.nl

Meer informatie, wij helpen je graag verder!
Neem contact met ons op Schrijf je in