Spoedsituatie, bel 071 36 177 77
Spoedsituatie, bel 071 36 177 77

Bloedonderzoek en Urine

Minstens twee keer bloed laten prikken

Tijdens de zwangerschap moet je minstens twee keer bloed laten prikken; in het begin van de zwangerschap (rond 10-14 weken) en rond 30 weken. Of er meer bloedonderzoek nodig is hangt af van jouw/ jullie wensen (NIPT ), je bloedgroep en eventuele andere medische redenen.

 Bij het eerste bloedonderzoek kijken we naar het volgende: 
 

  • IJzergehalte (Hb en MCV) 
  • Suikergehalte (glucose)
  • Bloedgroep en Rhesus (D) factor en Rhesus (c) factor
  • Eventuele vreemde antistoffen in je lichaam
  • Geslachtsziektes:  lues (syfilis), hepatitis B en HIV
  • indien noodzakelijk een aantal kinderziektes waaronder rode hond (rubella), waterpokken (varicella) en de 5e ziekte (parvo B19)
  • Schildklierwaardes als schildklierafwijkingen voorkomen in de familie
  • Vit B12 bij vegetariers en veganisten

Het tweede bloedonderzoek vindt plaats bij ongeveer dertig weken en daarbij bepalen we het ijzergehalte opnieuw.  Als je Rhesus (D) of Rhesus (c) negatief bent, dan moet je bij 27 weken nogmaals bloed laten prikken en combineren we deze 2 bloedonderzoeken. Als alleen je ijzer geprikt moet worden dan doen wij of de assistente dit gewoon op de praktijk via een vingerprik. Als er vaker bloedonderzoek nodig is dan bespreken we dat bij de controles en krijg je van ons te horen waarom en wanneer dit plaatsvindt. 

Meer informatie over het bloedonderzoek vind je op de website van de Verloskundige of op de website van het RIVM: Bloedonderzoek bij zwangeren

Uitslag

De uitslag van een ijzergehalte en glucosetest zijn na ongeveer een dag bekend, de overige uitslagen binnen tien werkdagen. Voor uitslagen geldt: geen bericht, goed bericht. Als één van de uitslagen niet goed is, dan bellen we jou. Anders bespreken we de uitslagen bij de eerstvolgende controle. De enige uitzondering hier op is de NIPT test, deze uitslag wordt altijd doorgebeld. Als je in het LUMC bloed hebt laten prikken dan kun je zelf de uitslagen inzien in MIJN LUMC. En anders kun je natuurlijk altijd even bellen of mailen als je eerder de uitslag wilt weten. Een aantal bloedonderzoeken valt tegenwoordig onder het eigen risico en hier kun je dus een rekening van je zorgverzekeraar voor ontvangen. 

Urine

Wij controleren niet standaard jouw urine tijdens de zwangerschap. Wij doen dit vrijwel alleen bij een (vermoeden op) zwangerschapsvergiftiging en/of bij een hoge bloeddruk. We kijken dan naar de aanwezigheid van eiwit in je urine. Heb je last van blaasklachten en mogelijk een blaasontsteking, ga dan langs de huisarts. De assistente kan je urine dan hier op controleren.

Gewassen plas

Urine onderzoek is het meest betrouwbaar met midstream urine, ook wel ‘gewassen plas’ genoemd. Dit houdt in dat je eerst je onderlichaam schoonmaakt of afspoelt met een natte washand of natte watten/gazen, dat je vervolgens eerst een beetje in de wc plast en daarna pas in het potje. Hiermee voorkom je zoveel mogelijk dat er afscheiding in de urine terecht komt wat de uitslag zou kunnen beïnvloeden. 

Locaties bloedafname

Sinds corona vinden in Noordwijk en Noordwijkerhout alle bloedafnames alleen op afspraak plaats. In het LUMC kan wel zonder afspraak geprikt worden, hiervoor moet alleen bij binnenkomst beneden in de hal worden aangemeld en geregistreerd bij de aanmeldzuil. Uitzondering hierop is de GTT, deze moet ook daar altijd op afspraak.

Scal Noordwijk
Zalencentrum De Vink
Achterzeeweg 1
2201BS Noordwijk
Afspraak maken

Gezondheidscentrum Noordwijkerhout
Via Antiqua 19
2211 HW Noordwijkerhout.
Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 10.00 uur.
Afspraak maken

LUMC
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Centrale Bloedafname: C2

Ben je zwanger?

Schrijf je in en wij begeleiden je van begin tot eind

Schrijf je hier in