Spoedsituatie, bel 071 36 177 77
Spoedsituatie, bel 071 36 177 77

Goed om te weten

Hielprik

De hielprik kan gedaan worden als de baby minimaal 72 uur oud is. Dit wordt in principe door ons gedaan en is bedoeld om ernstige, zeldzame aangeboren ziektes op te sporen. Lees meer informatie over de hielprik op de website van het RIVM.

Gehoorscreening

Binnen een paar weken na de geboorte wordt de gehoortest gedaan bij de baby. Hier in de regio wordt dit gedaan door het consultatiebureau. Zij nemen contact op om een afspraak in te plannen. Op de website van het RIVM lees je meer informatie over de gehoortest.

Vitamine K en D  

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Net na de bevalling krijgt de baby van ons of de verpleegkundige vitamine K. Dit is een dosering voor een week. Een baby kan echter zelf pas na 3 maanden vitamine K aanmaken dus tot die tijd moet je de baby vitamine K geven. Geef je borstvoeding dan geef je vanaf dag 8 tot 3 maanden elke dag een paar druppels vitamine K. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist en/ of apotheek, de hoeveelheid druppels hangt af van het merk en dit vind je in de bijsluiter. Aan kunstvoeding is vitamine K toegevoegd, dus krijgt je baby meer dan 500 ml kunstvoeding per dag dan hoef je geen vitamine K druppels te geven omdat je baby dan voldoende via de fles binnen krijgt.

Vitamine D is belangrijk voor de botopbouw. In Nederland is het advies om alle kinderen van 0 tot 4 jaar 10 microgram vitamine D te geven. Vitamine D wordt niet toegevoegd aan kunstvoeding dus vanaf dag 8 is het advies om alle baby's vitamine D druppels te geven. Ook dit is verkrijgbaar bij de drogist en apotheek.

Consultatiebureau

Aan het eind van de kraamweek dragen wij de zorg voor de baby over aan de huisarts en het consultatiebureau. Het consultatiebureau is het aanspreekpunt met betrekking tot de ontwikkeling en opvoeding van je kind. Je kan daar terecht met vragen over onder andere voeding, gewicht en gedrag. Het consultatiebureau is door de gemeente op de hoogte gesteld van de geboorte van jouw/ jullie baby en wij sturen aan het eind van het kraambed een overdracht. Zij nemen dan telefonisch contact met je op om een 1e afspraak in te plannen. Meestal komt de jeugdverpleegkundige de eerste keer thuis langs om te horen hoe het gaat, hoe de bevalling gegaan is en krijg je informatie over het consultatiebureau. Zowel in Noordwijk als Noordwijkerhout val je onder het consultatiebureau Noordwijk maar zij hebben wel beide een eigen locatie.

Nacontrole

Ongeveer 6 weken na de bevalling vindt, indien gewenst, een nacontrole plaats. Afhankelijk van hoe en bij wie je bent bevallen is die bij ons of bij het ziekenhuis. Je krijgt van ons na ongeveer 4 weken een mail met de vraag of je nog behoefte hebt aan een nacontrole. Bij de nacontrole bespreken we de bevalling en eventuele vragen die jij/ jullie nog hebben. Ook horen we graag hoe het nu met jullie en de baby gaat en of je goed hersteld bent. Indien gewenst kijken we of er nog sprake is van diastase van de buikspieren en naar de hechtingen. Daarnaast bespreken we anticonceptie. En natuurlijk mag je de baby gewoon meenemen! Indien de nacontrole door een arts/ verloskundige van het ziekenhuis gedaan wordt dan wordt er door de poli-assistente een (telefonische) afspraak ingepland. Deze ontvang je dan per post.

Enquête

Na de bevalling krijg je van onze praktijk via de mail een link voor een enquête met de vraag of je deze in wilt vullen. Je kunt het met naam of anoniem invullen. We horen graag hoe jullie onze zorg ervaren hebben; zijn jullie tevreden, heb je iets gemist ? Is er iets wat we moeten verbeteren of juist zo moeten houden? We horen het graag om onze zorg zo goed mogelijk te houden en aan te laten sluiten bij de wensen van onze zwangeren en partners. 

Anticonceptie

Aan het eind van het kraambed zullen we wat informatie geven over anticonceptie. Je kan namelijk soms al vrij snel weer vruchtbaar zijn en dus ook weer zwanger worden. Daarom is het belangrijk om op tijd na te denken over anticonceptie. Er zijn allerlei soorten anticonceptie verkrijgbaar en wij of de huisarts kunnen je daar meer informatie over geven. Op de nacontrole zullen we het nogmaals bespreken en het kunnen wij of de huisarts de eventuele gewenste vorm van anticonceptie voorschrijven. Meer info over anticonceptie vind je hier.

Vragen tijdens je kraamperiode

Laat het ons weten

Neem contact op